Scumpirile ne sar în cârcă: Stăm bine, doar că ne merge rău!


De luna trecută, energia electrică, untul, serviciile de apă și canalizare, carnea, produsele de morărit, serviciile medicale etc. s-au scumpit, după cum au anunțat cei de la Statistică.

Ne mândrim, conform guvernanților PSD-ALDE, cu cea mai mare creștere economică din Europa, de 5,8% pe primul semestru al anului, de vreo patru ori mai mare decât media UE. Acum, ei nu știu că să crești ditamai economia germană cu unu la sută înseamnă mulți bani, pe când să ridici cu cinci la sută o economie românească prăbușită e… să zicem că pentru noi este ceva. Totuși, se mișcă, vorba lui Galilei!
În fine, mai aflăm că industria merge brici, vedem salarii mărite în sectorul bugetar șamd. Doar că, în acest context al aparentului bun mers al nației, avem și un deficit bugetar aproape dublu față de anul trecut. Potrivit Fiscului, pe primul semestru al acestui an avem un minus de 6,3 miliarde de lei, respectiv 0,77% din PIB, față de 3,9 miliarde de lei, respectiv 0,51% din PIB, înregistrat în aceeași perioadă a lui 2016.
Coaliția PSD-ALDE ne mai spune, de câte ori are ocazia, că situația e sub control și că deficitul bugetar e mic, dar stai și te întrebi: cu un deficit bugetar deja cert, de ce cheltuim bani din viitor?
“Hai să încercăm să nu luăm în seamă gurile rele, negativiștii care văd partea goală a paharului și să ne orientăm atenția doar către frumoasa creștere economică. Doar că nu putem înțelege nici picurați cu ceară de ce, atunci când economia duduie, statul se dă peste cap ca să scoată bani și din piatră seacă. Pentru a mai face rost de ceva la buget, PSD a plafonat, de exemplu, indemnizațiile pentru creșterea copilului. Pensiile speciale vor dispărea din 15 septembrie, o măsură populistă cosmetizată în semn de solidaritate cu cei care se chinuiesc cu pensii obișnuite. De asemenea, se vorbește insistent despre naționalizarea Pilonului II de pensii, un fel de tăiere din pensiile… celor care nu sunt încă pensionari. Altfel spus, angajații de acum vor primi, la momentul potrivit, o pensie de la stat și vor fi privați de o pensie suplimentară, administrată privat”, ne-a declarat Ovidiu Copacinschi, președintele filialei Vaslui a Patronatului IMM-urilor.

Scumpiri în cascadă

Așa cum am mai scris, de la 15 septembrie și 1 octombrie, accizele la carburanți cresc, reintroducându-se practic supraacciza de șapte eurocenți la litru. Numai că benzinăriile nici nu mai așteptat acciza și au început să scumpească litrul de combustibil de cum a apărut modificarea din Codul Fiscal. Deja dăm cu 20 de bani mai mult decât luna trecută!
Șefii PSD spuneau că majorările prețului combustibililor nu vor afecta populația. Povești de adormit copiii! Efectele în lanț ale măsurii se vor răsfrânge asupra IMM-urilor, care pierd din competitivitate, și vor fi generate scumpiri la toate produsele și serviciile. Conform celor de la Statistică, în august, prețul energiei electrice a urcat cu 6,77%, al untului cu 1,22%, iar al serviciilor de apă, canal și salubrizare cu 0,65%. Creșteri semnificative au mai fost consemnate la tutun și țigări, cu 0,51%, la carnea de porc, cu 0,46%, la carnea de bovine, cu 0,44%, la cazarea în unități hoteliere, cu 0,41%, la restaurante, cafenele, cantine, cu 0,32%, la produsele de morărit, cu 0,25%, și la cele destinate îngrijirii medicale, cu 0,24%.
“O altă găselniță a statului nostru o reprezintă plată defalcată a TVA, o metodă prin care se asigură că banii care i se cuvin ajung la el mai repede și cu prioritate. Nu contează că peste 90% dintre patronii de IMM-uri nu sunt de acord, pe motiv că-i va duce direct la faliment. Guvernul a pus tunurile și pe sistemul bancar și pregătește o taxă pentru active. Dacă sunt bănci care nu fac profit și nu plătesc acest impozit la buget, atunci vor plăti din active”, a mai spus Copacinschi.
Concluzia: economia duduie, dar guvernul caută de zor în buzunarele noastre pentru că nu mai are bani pentru salariile militarilor, deocamdată. Ce vor face cei peste 30.000 de vasluieni care au pensia minimă de 520 de lei? Ce vor face cei care primesc ajutor de șomaj? Ce vor face angajații la privat cu salariul minim pe economie? Toamna lor o să fie cenușie, iar iarna, cu toată zăpada albă, va fi una neagră…


Leave a Reply