Se anunță un revelion frumos la Bârlad: Focul de artificii, tot la Cerbul de Aur


Pentru al doilea an consecutiv, intrarea în 2018 va fi marcată la Bârlad de tradiționalul foc de artificii de la intersecția Cerbul de Aur.

Așa cum s-a întâmplat de revelionul trecut, când municipalitatea bârlădeană a lansat focul de artificii din zona Cerbul de Aur, la fel se va proceda și anul acesta. Motivul: fenomenul „Colectiv” continuă să-și facă simțite efectele, deși au trecut mai bine de doi ani de la tragedia în care au murit 64 de persoane și alte câteva sute au fost rănite. Mai exact, Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui nu mai eliberează autorizații pentru lansarea artificiilor în fața primăriei, întrucât e prea aproape de clădiri.

„Pe 27 noiembrie am discutat despre focul de artificii din noaptea de revelion. Dorința noastră este să lansăm artificiile din centru, numai că nu îndeplinim condițiile. Cel mai probabil, vom lansa artificiile tot la Cerbul de Aur, ca și anul trecut”, a declarat primarul Dumitru Boroș.

Pentru artificii, consilierii locali au aprobat alocarea sumei de 15.000 de lei.

Ce prevede legislația

Potrivit Legii nr. 126/1995, privind regimul materiilor explozive, organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 și 4 este permisă numai în condițiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situații de urgență și avizul inspectoratului de poliție al județului. Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor și mediului.

De asemenea, normativul interzice folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situații: a) între orele 24-6, cu excepția perioadelor autorizate, precum și a evenimentelor de interes local, național sau internațional, în baza aprobării autorităților locale; b) la o distanță mai mică de 50 m de construcțiile de locuință cu până la patru niveluri și la mai puțin de 100 m față de cele cu peste patru niveluri; c) la o distanță mai mică de 500 m de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalațiile de gaze; d) la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie; e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre; f) pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spații deschise cu aglomerări de persoane; g) la o distanță mai mică de 500 m de păduri.

Orice operațiune cu articole pirotehnice efectuată fără drept constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă.


Leave a Reply