Se întâmplă în județul Vaslui: 2018 – un an încărcat pentru comuna Fălciu


Neculai Moraru

„Ne pregătim intens pentru semnarea, în această lună, a două contracte de execuție care vizează construirea unei grădinițe și modernizarea unor artere rutiere”, declară primarul Neculai Moraru. Alte trei proiecte de anvergură, pe Programul Național de Dezvoltare Locală 2, au ieșit din “incubator” și sunt gata de materializare: școlile Copăceana și Rânzești vor fi reconstruite din temelii, lor adăugându-se Dispensarul uman Fălciu, care va fi transformat în centru de permanență pentru toată zona. Suma atrasă în comună se ridică la 3,9 milioane de lei.

Neculai Moraru, primarul comunei Fălciu, se uită cu un ochi către calendar și cu altul către urgențele oamenilor din localitatea pe care o coordonează.

„Ne pregătim intens pentru semnarea, în această lună, a două contracte de execuție care vizează construirea unei grădinițe și modernizarea unor artere rutiere. La grădiniță, vor fi investiți 500 000 de euro. Va fi un sediu cu patru săli de clasă, televiziune cu circuit închis, condiții super, ceva occidental. Avansul ne-a fost deja transmis dat de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale – 250.000 de euro! Al doilea proiect, care este tot pe măsura 7.2, vizează asfaltarea a 5,6 kilometri de drumuri sătești și va fi demarat în martie. Vor fi vizate în special satele Bogdănești și Rânzești, dar și celelalte comunități își vor primi partea. Din păcate, am un regret: scoaterea la licitație, ca procedură, este foarte greoaie și extrem de stufoasă. Noi avem nevoie de simplitate pentru a «arde» etapele premergătoare execuției. Din păcate, nu-i deloc așa! De exemplu, la grădinița care va fi construită în Fălciu, procedura a început încă din martie 2017. Abia acum am reușit să finalizăm achiziția, deși ar fi trebuit să fim la cota zero cu obiectivul. Sperăm ca la asfaltare să meargă mai rapid, să nu ne apuce 2019. Am ridicat problema și la nivel de guvern. Nu am fost ascultați! La nivelul județului Vaslui, sunt trei persoane din partea Agenției Naționale de Verificare și Monitorizare a Achizițiilor Publice. Ținând cont că sunt mii de proceduri de achiziții, ar mai trebui angajat personal. Cei trei funcționari, și dacă ar munci 25 de ore din 24, tot nu ar putea rezolva miile de cereri. Nu le permite, fizic, timpul, și atunci… prelungire, prelungire, prelungire”, spune edilul.

Că angajații Primăriei Fălciu au ca prioritate zero dezvoltarea comunei o confirmă și faptul că alte trei proiecte de anvergură, pe Programul Național de Dezvoltare Locală 2, au ieșit din “incubator” și sunt gata de materializare. Ca urmare, școlile Copăceana și Rânzești vor fi reconstruite din temelii, lor adăugându-se Dispensarul uman Fălciu, care va fi transformat în centru de permanență pentru toată zona. Suma atrasă în comună se ridică la 3,9 milioane de lei.

„Așteptăm să semnăm și aici contractul de finanțare a investițiilor, lucru care se va întâmpla luna aceasta. Dar necazul de abia acum vine! Nu vă mirați, suntem extrem de bucuroși că am accesat aceste proiecte, numai că prevăd că ne vom bloca la un capitol care se numește constructori! Sunt foarte multe lucrări în județ și foarte puțini constructori, cu forță de muncă redusă și nepregătită. N-o să aibă cine lucra la obiectivele pe care ni le dorim finalizate în termen și de calitate. Am deja exemplul grădiniței. Au depus cinci firme cereri de participare și de ofertă la licitație, dar a rămas doar una în competiție, iar eu, unul, am rețineri privind forța de muncă de care dispune. Aici, la fonduri europene, nu te joci cu termenele, cu calitatea!”, a declarat Neculai Moraru.


Leave a Reply

%d bloggers like this: