Se întâmplă în județul Vaslui: Comuna Stănilești va avea “abonament” la finanțări


Liviu Zaharia, primarul comunei Stănilești

Săptămâna trecută, primarul Liviu Zaharia a mers la Ministerul Dezvoltării pentru a semna contractul de finanțare pentru proiectul “Modernizare străzi în comuna Stănilești”, aprobat în cadrul PNDL 2. Edilul spune că vrea să devină un “abonat” al Ministerului Dezvoltării, pentru a putea moderniza toată localitatea.

Marțea trecută, primarul comunei Stănilești, Liviu Zaharia, a fost chemat la Ministerul Dezvoltării Regionale pentru a semna un contract pe linia PNDL 2, privind proiectul “Modernizare străzi”, despre care edilul-șef spune că reprezintă o adevărată “gură de oxigen”.

“Vor fi modernizați peste 5,5 kilometri de drumuri comunale, valoarea fiind de aproximativ 56 de miliarde de lei vechi. Următorul pas este procedura de licitație. Noi sperăm ca până în primăvara anului viitor să efectuăm licitația ca să putem începe lucrarea. A fost un drum foarte greu, o muncă titanică aș putea spune, până să ajungem să semnăm cu Ministerul Dezvoltării, dar Dumnezeu ține cu oamenii cinstiți și corecți! Pe asta m-am bazat! Eu sunt un om ponderat de felul meu, așa că abia în momentul în care se va finaliza proiectul, voi putea să mă bucur! Vom moderniza drumurile din trei sate: Stănilești, Gura Văii și Pogănești. Evident, acest proiect nu cuprinde tot necesarul, de aceea iau deja în calcul încă un proiect”, a declarat primarul.

Edilul ne-a mai spus că, din păcate, a “moștenit” o situație nu prea bună a comunei: “Îmi pare rău că la PNDL1 nu avem niciun proiect prins. Eu nu eram primar atunci, aș fi fost foarte bucuros dacă aș fi avut ce să continui acum. Dacă ar fi să fac o hartă a comunei, începând cu zona de nord, venind către sud, avem mai întâi satul Pogănești, unde există o aducțiune de apă, program integrat cu satul Stănilești. Cu instalația de apă din cele două sate avem o mare problemă. Firma constructoare nu a mai lucrat nimic din 2009, dar reprezentanții ei vin la primărie și ne spun că mai avem facturi de achitat… Apoi, avem drumul de la Gura Văii la Pogănești, asfaltat. Există un proces verbal prin care ni se impută ultima tranșă de bani la această lucrare. Moștenesc o datorie de opt miliarde și jumătate de lei vechi. Am încercat să rezolv, să achit, dar nu am reușit pentru că ar fi ilegal. Tot în Gura Văii este începută o școală, dar acum este o ruină pentru că, din 2009, nu s-a mai făcut nimic. Trebuie să fac o expertiză, să văd dacă se mai poate salva ceva. Avem apoi stadionul, care nu a fost recepționat până acum. Clădirea, treacă-meargă, mai investești ceva și o faci funcțională, dar suprafața de joc este total nefuncțională. În acest moment, suntem în proces cu constructorul”.

“Adică alții pot și eu nu?”

Dincolo de toate acestea, comuna Stănilești are și proiecte duse la bun sfârșit.

Primăria comunei Stănilești

“Ce am reușit, de când am venit la primărie? De exemplu, la primăria veche a fost un proiect cu Centrul de Zi pentru Persoanele Vârstnice. Pe fonduri europene, s-a obținut finanțare pentru modernizarea imobilului. L-am preluat odată cu mandatul, dar și aici erau probleme. Între altele, centrul era neavizat pentru securitate la incendii. S-a muncit un an de zile, însă, până la urmă, am obținut avizele necesare și licența de funcționare a acestui centru. Acolo sunt 42 de bătrâni, care se simt ca la ei acasă. Avem un asistent social care se ocupă de ei și face lucrurile așa cum trebuie. La Ministerul Dezvoltării, pe lângă proiectul cu străzile, am depus și o solicitare de finanțare pentru modernizarea iluminatului public, dar nu s-a aprobat, probabil pentru că nu am făcut studiu de fezabilitate, deci nu am avut toate documentele. Chiar dacă, momentan, nu am reușit să fac ce mi-am propus cu acest proiect, nu-l voi abandona. Voi găsi o cale să-l duc la bun sfârșit. Am văzut comunele vecine care se dezvoltă și am fost un pic invidios. Adică alții pot și eu nu? Dacă va fi și PNDL 3, vreau să mă prezint cu o nouă solicitare de finanțare pentru continuarea modernizării străzilor din comună. Mă gândesc, deși sunt reticent la cheltuit banii, pentru că ar fi a treia solicitare de finanțare pe canalizare și stație de epurare la Stănilești, să continui acest proiect. Mă voi consulta cu funcționarii și consilierii, să vedem cum facem. În privința drumurilor, aproximativ 80 la sută sunt pietruite, nu prea mai avem drumuri cu noroi. Am reușit, de când am venit, să duc piatră acolo unde a fost nevoie, în toate satele componente. Noi avem un handicap: șapte sate în total, dintre care trei extrem de răsfirate. De exemplu, din Budu-Cantemir sunt 3,4 kilometri până la drumul național (DN) și abia am reușit să pietruiesc câte ceva. La Voloseni, la fel, calea de acces nu era practicabilă, dar am reușit să o facem. De asemenea, Săratu e la o distanță de șase kilometri de DN. În primăvară, am reușit și am pus piatră și acolo. Vă spun sincer, când ploua sau ningea, oamenii erau rupți de civilizație”, mai spune primarul Liviu Zaharia.

Recent, conducerea Primăriei Stănilești a cumpărat un buldoexcavator nou, care e de mare ajutor pentru comună.

“Când plouă, dacă Drumurile Naționale nu au banii necesari ca să curețe acostamentele și șanțurile, se depozitează apă pe DN. La Stănilești, unde au fost zone mai expuse, am reușit și am curățat, cu ajutorul fermierilor privați din zonă. Am săpat șanțuri și am cărat pământul de acolo. Spre bucuria mea, fermierii au răspuns pozitiv. La Gura Văii lucrez acum și am trei investitori care mă ajută”, a subliniat Liviu Zaharia.

“Cetățenii trebuie să știe că sunt oricând primiți la primar”

În privința școlilor din comună, edilul menționează că va încerca să rezolve problemele cu care se confruntă unitatea de învățământ din Stănilești: “Doamna directoare Brănici se plângea că plouă prin acoperiș. Am fost acolo și am rămas uimit când am văzut sala de calculatoare, parcă era aruncată o bombă! Cu pași mici, dar siguri, voi încerca să rezolv problemele. I-am spus și doamnei director: orice vreți să faceți, veniți, ne consultăm și vă sprijin. E în favoarea copiilor noștri”.

Primarul vrea ca, în perioada imediat următoare, să creeze o punte de legătură între administrația locală și cetățean: “Vreau să colaborăm și să implic toți factorii în rezolvarea problemelor comunei. Cetățenii trebuie să știe că sunt oricând primiți la primar. Dacă nu pot rezolva problema cetățeanului, să pot măcar să-i explic de ce nu am această posibiltiate”.

Întrebat dacă este mulțumit de cum arată comuna, edilul răspunde tranșant: “Mereu mai e ceva de făcut! Tot timpul este loc de mai bine! Sunt nemulțumit că, deși suntem aproape de oraș, nu am avut un curs normal spre dezvoltare. Suntem rămași în urmă față de alte comune, dar vom încerca să facem lucrurile să meargă. Eu vin din mediul privat și, când am ajuns aici, am rămas uimit de cât de stufoasă este administrația locală”.

Liviu Zaharia are un mesaj pentru locuitorii comunei Stănilești: “Așa cum, la alegeri, mi-ați dat încrederea, să v-o mențineți pentru că nu vă voi dezamăgi!”.


Leave a Reply