Se întâmplă în județul Vaslui: Prioritățile comunei Crețești


Primarul Viorel Savin

Asfaltarea a 4,5 kilometri de străzi și drumuri comunale, continuarea pietruirii unor trasee, finalizarea aducțiunii de apă și introducerea gazului constituie marile priorități ale primarului comunei Crețești, Viorel Savin. Dincolo de proiectele de infrastructură, edilul vrea să readucă la lumină “Zilele Comunei”.

Modernizarea și repararea străzilor, darea în exploatare a aducțiunii de apă și introducerea rețelei de gaz sunt doar trei dintre prioritățile pe care le are conducerea comunei Crețești.

“Cel mai important proiect, care a și fost depus la Ministerul Dezvoltării, este legat de asfaltarea a 4,5 kilometri de străzi și drumuri comunale, în toate cele patru sate componente. Va fi finanțat prin PNDL 2. Am reușit să trimitem toate documentele necesare în timp util, iar acum așteptăm semnarea contractului. Noi am făcut și niște pietruiri în comună, iar acestea vor continua. În total, este vorba despre aproximativ șapte kilometri de drumuri care au nevoie de pietruire, din care am finalizat deja trei kilometri. Aceste lucrări le facem din fonduri proprii. Un alt proiect important, la care lucrăm în prezent, este aducțiunea de apă. Mai avem puțin și finalizăm. Contractul de finanțare este, banii sunt alocați, constructorul este pregătit, trebuie să înceapă lucrările”, ne-a declarat primarul comunei Crețești, Viorel Savin.

Un alt proiect aflat în derulare se referă la amenajarea pășunilor.

“Sperăm să îl finalizăm cât mai repede. Este foarte important pentru cetățenii noștri deoarece îi ajută la depunerea cererilor pentru subvenții. De asemenea, lucrăm la Planul Urbanistic General, unde avem finanțare, precum și la cadastrul pe terenul extravilan, unde suntem destul de avansați. În principiu, în cursul anului viitor, cetățenii vor avea cadastru. Îmi doresc să reiau proiectul aducțiunii de gaz în comună, care a fost început în 2006”, a mai spus edilul.

La fel ca peste tot, și comuna Crețești are persoane care primesc ajutor social și care, conform legii, trebuie să presteze muncă în folosul comunității. Cei care încearcă să fenteze legea sunt suspendați de la plată.

“Am încercat să determinăm acești oameni să vină la muncă. Celor care nu vin le suspendăm dosarele de la ajutorul social, nu stăm la discuție! Dacă vin și își fac orele de muncă, îi repunem în plată. Sunt trei persoane din primăria noastră care monitorizează activitatea celor care primesc ajutor social. Acești oameni sunt puși să semneze, în fiecare zi, că au venit la muncă, nu ne pot păcăli în niciun fel. Au fost luni și cu opt dosare suspendate, așa cum au fost perioade în care niciun dosar nu a fost suspendat de la plată. Cât sunt la muncă pe teren, îi supraveghem pentru ca treaba să fie făcută așa cum trebuie. S-a întâmplat chiar să și întoarcem oamenii și să-i punem să refacă”, a subliniat primarul Viorel Savin.

Prima atestare documentară a comunei Crețești datează din 28 august 1466. Ziua de 28 august reprezenta, în anii din urmă, un motiv de sărbătoare pentru locuitori deoarece aveau loc “Zilele Comunei”. Între timp, nu au mai fost organizate, însă primarul Viorel Savin spune că se gândește să readucă acest eveniment în viața comunității: “Anul viitor, aș vrea să reiau «Zilele Comunei». Atunci când le-am mai organizat, aveam evenimente sportive în prima parte a zilei, iar în a doua parte, erau spectacole în care concertau artiști locali și nu numai. Printre invitații de seamă pe care i-am avut s-au numărat Mioara Velicu și mulți artiști cunoscuți din Republica Moldova”.


Leave a Reply