Se întâmplă în județul Vaslui: Proaspătul primar de Oșești caută soluții pentru a schimba fața localității


Didi Alexandroae

“Am decis să luăm un împrumut de la CEC, în valoare de 800.000 de lei. Toți banii vor fi virați către asigurarea cofinanțării pentru proiectul de apă și canal. Vom promova o hotărâre a Consiliului Local în ceea ce privește utilizarea acestei sume”, declară Didi Alexandroae, noul primar al comunei Oșești. Social-democratul a fost ales duminică, înregistrând o diferență de 19 voturi față de contracandidatul de pe locul doi.

În comuna Oșești, implementarea unui ambițios proiect de apă și canal, în valoare de 6,4 milioane de lei, este în impas. 78% din finanțare este asigurată de Administrația Fondului de Mediu (AFM), iar 22%, de bugetul local.

Didi Alexandroae, primarul proaspăt ales, ne-a spus că nu mai sunt bani pentru asigurarea părții de cofinanțare, astfel că a apelat la o măsură extremă – contractarea unui credit bancar: “Nu avem de unde să facem rost din altă parte de bani. Am decis să luăm un împrumut de la CEC, în valoare de 800.000 de lei. Toți banii vor fi virați către asigurarea cofinanțării pentru proiectul de apă și canal. Vom promova o hotărâre a Consiliului Local în ceea ce privește utilizarea acestei sume. Problema este că AFM nu acoperă și TVA. Plata acestei sume ne revine nouă și este o factură foarte mare”.

Interesant este că funcționarii de la CEC au cerut Primăriei Oșești un document în premieră. Este vorba despre un raport care să ateste că unitatea administrativ-teritorială nu este în procedură de involvență! Cu alte cuvinte, banca se asigură că primăria nu este în pragul falimentului și are resurse pentru a rambursa la timp creditul acordat.

Prin proiectul cu pricina, se vor construi 12 kilometri de canalizare în satul Buda, 3,5 kilometri de rețea de apă în satul Pădureni și extinderi ale rețelelor de apă în Oșești și Buda, care totalizează alți 3,5 kilometri.

Lucrările au început pe 1 februarie 2017 și se vor încheia pe 30 noiembrie 2018. De pe urma proiectului vor beneficia 2.500 de locuitori.

“În fiecare an, în perioada iunie-septembrie avem probleme cu apa din fântâni. Pânza freatică este sus, iar fântânile existente nu mai asigură apa pentru oameni și animale”, a menționat Didi Alexandroae.

19 voturi l-au făcut primar 

După mai bine de un an de când comuna Oșești era condusă de un primar interimar, atribuțiile vor fi exercitate de un edil ales prin vot. Este vorba despre candidatul Partidului Social-Democrat, în speță Didi Alexandroae, viceprimar al comunei în intervalul iunie-octombrie 2016, cel care, după eliberarea din funcție, pe 31 octombrie 2016, a fostului primar Grigore Lefter (“grație” unei condamnări penale), a exercitat și atribuțiile de primar.

Alexandroae a fost preferat de 558 de persoane, adică a strâns 19 voturi în plus față de contracandidatul de pe locul II, respectiv Ioan Todirașcu (Partidului Național Liberal). Ceilalți doi înscriși în lupta electorală au obținut doar 62 de voturi  – Romică Rusu (ALDE), respectiv 41 de voturi – Neculai Popițanu (PMP).

Scrutinul s-a desfășurat fără incidente în cele trei secții de votare din satele Oșești, Buda și Pădureni, la vot ieșind 1.246 de persoane dintre cele 2.377 înscrise pe listele electorale. 1.200 de voturi au fost valabil exprimate, celelalte 46 fiind anulate.


Leave a Reply

%d bloggers like this: