Se întâmplă în județul Vaslui: Proiecte de peste 30 de milioane de lei la Tutova


În curând, comuna Tutova se va număra printre localitățile cele mai modernizate, în care oamenii se vor bucura de toate beneficiile pe care le au orășenii, de la apă și canalizare, rețea de gaz, drumuri asfaltate și până la construirea unui centru de zi pentru vârstnici, a unei cantine sociale și multe altele. Pe lângă investițiile în valoare de 10,5 milioane de lei aprobate în iulie prin PNDL 2, edilii comunei implementează și alte proiecte importante, în valoare totală de aproape 20 de milioane de lei.

Primarul Ion Corciovă, din comuna Tutova, se află la cel de-al treilea mandat, însă nu s-a plafonat, ci, conștient pentru ce a fost votat, a continuat să lucreze în slujba celor aproximativ 3.800 de suflete care trăiesc în satele Tutova, Bădeana, Ciortolom, Coroiu, Crivești și Vizureni. Ajutat de o echipă bine închegată din cadrul aparatului de specialitate, edilul a reușit să obțină finanțări importante în ultimii ani. Numai în luna iulie, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a aprobat pentru comuna Tutova cinci investiții serioase, în valoare totală de 10.527.433 de lei, finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) 2. Contractul prevede ca termen de implementare intervalul 2017-2020.

Primul proiect aprobat vizează „Extinderea rețelei de canalizare din localitatea Bădeana” (571.355 de lei), adică introducerea a circa doi kilometri de rețea de canalizare pentru a completa porțiunea deja realizată în anii trecuți. Potrivit primarului, până la acest moment s-a realizat cam jumătate din lucrarea aprobată în iulie.

Al doilea proiect vizează „Înființarea unui sistem de canalizare în satul Coroiu” (545.439 de lei). A fost demarat în urmă cu trei ani, însă din lipsa banilor a fost oprit. Odată aprobată finanțarea, constructorul a trecut la treabă pe repede înainte, astfel că lucrarea deja așteaptă să fie dată în folosință.

Urmează proiectul „Modernizarea și dotarea dispensarului uman din comuna Tutova” (1.356.216 lei), la care încă se lucrează la studiul de fezabilitate.

Primarul Ion Corciovă

„Proiectul vizează modernizarea dispensarului medical, unde sunt arondați cam 5.000 de pacienți din comuna noastră și din Pochidia și Pogonești, unde este deficit de medici. În cadrul dispensarului funcționează și centrul de permanență și un cabinet stomatologic. Proiectul prevede și dotarea dispensarului cu echipamente medicale. Alt proiect aprobat vizează «Modernizarea DC 78 Tutova-Ciortolom și modernizarea drumurilor sătești în satele Tutova și Bădeana», în valoare de 6.937.021 de lei. Noi am început cu aducțiunea de apă în cele două sate, am continuat cu rețeaua de canalizare și de distribuție a gazului metan și ne-am gândit că e necesar și oportun să intervenim pe drumuri, să le asfaltăm. Vorbim despre modernizarea a 8,8 kilometri în Ciortolom, Tutova și Bădeana, iar constructorul deja lucrează și sperăm să termine în doi-trei ani”, ne-a declarat primarul Corciovă.

Cel de-al cincilea proiect finanțat prin PNDL vizează „Construirea unui pod peste râul Tutova, pe DE 581” (1.117.402 lei). Potrivit edilului șef, era nevoie de această investiție întrucât podul existent poate crea probleme serioase la o ploaie abundentă. Podul face legătura dintre sat și o suprafață de cinci hectare de teren agricol, o fermă de păsări cu 13 hale și o livadă de 115 hectare.

“Va fi un proiect model pentru regiunea noastră”

Pe lângă cele cinci investiții în valoare de peste 10,5 milioane de lei aprobate în iulie și la care primăria trebuie să asigure o cofinanțare de 409.000 de lei, în prezent se lucrează la alte câteva obiective, care totalizează cam 20 de milioane de lei. Primul vizează „Modernizarea drumurilor în localitățile Tutova, Bădeana, Crivești și Vizureni” și a fost depus în iulie la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), cu finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), fiind deja aprobat. Are o valoare de un milion de euro și prevede modernizarea a 2,2 kilometri de drumuri în Bădeana, a 2,2 kilometri în Tutova, a circa 200 de metri în Crivești și a altor 200 de metri în Vizureni. Se așteaptă semnarea contractului, iar primarul speră ca în martie 2018 să se treacă efectiv la treabă. Termenul de execuție se ridică la 36 de luni.

„Un alt proiect a vizat înființarea unei păduri în satul Ciortolom, cu o suprafață de 52 de hectare, care deja a fost finalizat. S-au plantat puieți de salcâm, ulm, sălcioară, păr sălbatic, specii recomandate de specialiști pentru că se pretează la acel perimetru. E un teren pe care a fost amplasată fosta livadă înainte de revoluție și care a fost abandonată, terenul fiind deja supus eroziunilor. Are o valoare de 2,6 milioane de lei, cu finanțare prin Ministerul Mediului – Aministrația Fondului pentru Mediu. Ne-am înscris în competiție în 2011, proiectul a fost aprobat în 2016, dar am primit finanțare abia în 2017. Alt proiect vizează extinderea rețelei de canalizare în Tutova, pe o distanță de 7,5 kilometri, pentru a completa rețeaua deja realizată în sat. Lucrarea a fost terminată și trebuie făcută recepția. Investiția are o valoare de 1,7 milioane de lei, finanțată tot prin Aministrația Fondului pentru Mediu”, a completat edilul șef.

O altă investiție vizează înființarea rețelei de distribuție a gazelor naturale (27 de kilometri și o stație de reglare a presiunii) în satele Tutova și Bădeana. Proiectul este în derulare și are o valoare de 2,7 milioane de lei, banii fiind alocați exclusiv de la bugetul local. Acesta este și motivul pentru care investiția începută în anul 2011 nu a fost încă finalizată, însă Corciovă speră că în 2018 va fi gata. Până acum, s-au făcut lucrări în valoare de 2,4 milioane de lei. O altă investiție importantă pentru care există și contract de finanțare este ridicarea unei școli cu opt săli de clasă în satul Bădeana întrucât cea veche (circa 80 de ani) este degradată și prezintă riscuri pentru elevi și profesori. Proiectul a fost aprobat în decembrie 2016 de Ministerul Dezvoltării și are o valoare de trei milioane de lei. În această lună se finalizează procedura de licitație pentru desemnarea constructorului, iar termenul de execuție al lucrărilor este de trei ani.

La fel de important este și proiectul ce presupune construirea unei grădinițe în satul Crivești, cu o valoare de 1,3 milioane de lei. Este finanțat tot de Ministerul Dezvoltării și are o durată de implementare de trei ani, în cursul acestei luni urmând să se desemneze constructorul.

„Nu în ultimul rând, am depus un proiect în valoare de 900.000 de euro, prin Programul Operațional Regional, pentru înființarea unui centru de zi destinat persoanelor vârstnice, a unei cantine sociale și a unei unități de îngrijire la domiciliu. Pe 1 octombrie, am fost anunțați că a trecut de prima fază de conformitate și sperăm că, până la finele anului, vom fi anunțați că primim finanțare. Cred că va fi un proiect model pentru regiunea noastră. Sunt încrezător că va fi aprobat pentru că proiectul pe care l-am depus e foarte bine fundamentat și argumentat și e de perspectivă. Vreau să precizez că această cantină socială nu va fi pentru masa asistaților sociali, ci pentru a putea asigura o masă caldă persoanelor vulnerabile în vârstă și pensionarilor CAP cu venituri foarte mici. Tot acolo va fi un complex de servicii sociale – consiliere juridică, psihologică, o sală de recuperare medicală pentru persoanele menționate mai sus. Centrul va fi dotat cu o mașină echipată corespunzător și cu un medic și o asistentă, care vor face vizite la domiciliul beneficiarilor”, a încheiat primarul Corciovă.


Leave a Reply

%d bloggers like this: