Se lucrează non-stop: Investiții de peste 7 milioane de lei în comuna Iana!


Ionuț Totolici, primarul comunei Iana

Aflat la cel de-al doilea mandat, deși are numai 31 de ani, primarul Ionuț Totolici a reușit să obțină finanțări de peste șapte milioane de lei pentru următorii trei ani.

În cea de-a doua jumătate a lunii iulie, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene a dat publicității lista cu proiectele aprobate pentru a primi finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) 2. La nivelul județului Vaslui, au fost aprobate 256 de investiții, în valoare totală de 882 de milioane de lei. Comunei Iana îi vor fi finanțate cinci proiecte importante, în sumă de 7.052.074 de lei, bani cu care primarul Ionuț Adrian Totolici, 31 de ani, aflat la cel de-al doilea mandat, vrea să realizeze investiții în infrastructură.

Proiectele de interes general pentru locuitori sunt „extindere sistem de alimentare cu apă în localitatea Iana” (950.150 de lei), „reabilitare și modernizare Școala primară din satul Siliștea” (1.001.768 de lei), „construire dispensar uman în satul Iana” (425.998 de lei), „modernizare drumuri sătești în localitatea Siliștea” (4.334.056 de lei) și „construire podețe peste pârâul Studineț” (340.102 lei).

„Vorbim de extinderea sistemului de alimentare cu apă pe o lungime de 4,5 kilometri, adică la 40-50 de case, urmând ca după finalizarea proiectului să beneficieze de apă potabilă în jur de 1.000 de locuitori. Dacă totul merge bine, sper ca la anul să fie gata. În cazul modernizării școlii primare din Siliștea, construită prin anul 2000, vorbim despre lucrări de înlocuire a acoperișului și a gardurilor, izolarea termică a clădirii, construirea unei camere pentru centrala termică, inclusiv instalarea unei centrale pe lemne, montarea de calorifere, construirea de toalete în interior și a unei magazii pentru lemne, forarea unui puț de apă, schimbarea tâmplăriei și montarea unui linoleum special. Nouă ne mai rămâne doar să punem mobilierul. La final, de reabilitarea și modernizarea școlii vor beneficia mai mult de 100 de copii din clasele I-IV și preșcolari”, ne-a declarat edilul.

Referitor la proiectul ce vizează construirea dispensarului, primarul a menționat că este nevoie de o asemenea investiție întrucât actualul dispensar este din vălătuci și în stare avansată de degradare, practic, la un pas să se dărâme. În prezent, aici lucrează un singur medic, după ce un altul a renunțat la post, dar noul dispensar va fi dotat cu două cabinete. În plus, în același corp de clădire vor funcționa un cabinet stomatologic și o farmacie. Noul dispensar va fi construit lângă cel vechi pentru ca, pe durata derulării lucrărilor, medicul angajat să poată da consultații în continuare.

„De asemenea, vom asfalta 4,4 kilometri de drumuri în Siliștea, adică tot segmentul principal și drumul ce duce la biserica din sat. Mai rămân neasfaltate câteva ulițe. La construirea podețelor peste pârâul Studineț nu ne-am mai încadrat și nu am mai depus proiectul. Ne-au dat cei de la Apele Române un debit foarte mare de apă și ne trebuie un pod cu deschidere de 12 metri, care ne costă cam 700.000 de lei. Noi nu am știut că vom primi un debit așa de mare, așa că am cerut o finanțare de 350.000 de lei pentru două poduri. Nouă ne trebuie 1.400.000 de lei pentru două poduri, așa că am renunțat la această investiție”, a adăugat primarul din Iana.

În comună sunt și alte proiecte aflate în desfășurare. Unul vizează achiziționarea unui autogreder în valoare de 76.000 de euro și se află în stadiu de evaluare. Dacă fi aprobat, va beneficia de fonduri europene prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Un alt proiect vizează modernizarea drumurilor din comună, urmând să fie finalizat în această lună. Investiția presupune asfaltarea a 5,6 kilometri în satele Iana, Hălărești și Vadurile și are o valoare de 5,3 milioane de lei (prin PNDL 1).

Nu în ultimul rând, cu fonduri de la bugetul local se construiește o sală de festivități (cămin cultural) în satul Iana. Investiția se ridică la aproximativ 100.000 de euro și este gata în proporție de 70%. Lucrarea a început în 2015, iar edilul șef speră ca, până la Paștele din 2018, să fie inaugurată și dată în folosință.


Leave a Reply

%d bloggers like this: