Se mută oborul? Zoo Bârlad scoate animale la licitație


Grădina Zoologică din Bârlad va vinde prin licitație publică zece bovine și trei cai, banii obținuți putând fi folosiți pentru achiziționarea unor specii de animale care lipsesc din parc.

Grădina Zoologică Bârlad se confruntă cu o situație oarecum comică. Pentru că, în cazul anumitor specii de animale, s-a înregistrat un excedent numeric, fapt care duce la imposibilitatea întreținerii lor, conducerea parcului a luat decizia să le vândă. Este vorba despre zece bovine (șase adulte și patru viței) și trei cabaline (doi adulți și un mânz), care urmează să fie scoase la licitație publică. Inițiativa a fost supusă atenției aleșilor urbei în ședința Consiliului Local de miercuri, 29 noiembrie, și a fost aprobată cu unanimitate de voturi.

Proiectul a fost inițiat la solicitarea inginerului Adrian Cărăbăț, șeful Serviciului Grădina Zoologică, care a trimis o adresă primarului Dumitru Boroș, menționând că „datorită reproducerii speciilor de bovine și ecvine, numărul acestora a devenit mult prea mare, iar cheltuielile cu furajarea lor nu se mai justifică. Consider că valorificarea celor zece capete de bovine și trei capete de cabaline este oportună deoarece cheltuielile pentru furajare pe timpul iernii sunt semnificative”.

Problema este că prețurile cerute pot părea prea mari pentru ca eventualii cumpărători să se înscrie la licitație. Concret, în cazul bovinelor adulte, prețul de pornire este de 3,5 lei/kg în viu, un animal costând 945-1.400 de lei, în funcție de greutate. La viței, prețul a fost stabilit la 4 lei/kg în viu, valoarea de pornire fiind de 280-920 de lei/ animal. În cazul cabalinelor, a fost stabilit un preț de 3 lei/kg în viu, cele trei animale având o valoare de pornire de 300-780 de lei. Se adaugă o taxă de participare de 20 de lei și o garanție de 200 de lei pentru fiecare animal. Pasul licitației este de 10% din prețul de pornire. Dacă toate animalele vor fi cumpărate la prețurile de mai sus, în bugetul parcului zoo ar urma să intre 10.730 de lei, la care se adaugă banii încasați din înscrierea la licitație.


Leave a Reply