Ședința Consiliului Local Bârlad: Câinii și-au băgat coada între aleși!


Deși, anul trecut, peste 700 de maidanezi au fost capturați de pe străzile Bârladului, consilierii locali se declară nemulțumiți de viteza cu care echipele asociației “Seelen Für Seelchen” reușesc să curețe orașul de patrupede fără stăpân. În plus, refuzul cetățenilor de a-și steriliza câinii din curți, în ciuda amenzilor pe care le riscă, i-a făcut pe aleși să ceară sprijinul polițiștilor locali.

În cursul anului trecut, filiala locală a asociației germane “Seelen Für Seelchen”, cu care autoritățile bârlădene au încheiat un contract, a capturat 719 maidanezi de pe străzile orașului: 519 au fost transportați în Germania și alte state occidentale, în vederea adopției, 69 au fost adoptați la noi, iar în cele două padocuri, care au o capacitate de 400 de locuri, nu mai sunt spații goale. Chiar și așa, nemulțumirile populației legate de numeroșii maidanezi care parcă izvorăsc printre blocuri continuă să curgă.

Aceste informații au fost aduse la cunoștința consilierilor în ședința ordinară din 31 ianuarie, atât Luiza Lungu, președinta “Seelen Für Seelchen” – Filiala Bârlad, cât și Didona Platon, voluntar în cadrul ONG-ului, fiind în sală pentru prezentarea raportului de activitate.

Încă de la început, Didona Platon a subliniat că, în ciuda eforturilor lor de a scăpa orașul de maidanezi, străzile sunt încă pline de câini, una dintre cauze fiind nepăsarea proprietarilor care-și aruncă pe stradă patrupedele microcipate: „Propunerea noastră către Consiliul Local este să facem un recensământ al câinilor cu stăpân pentru că, efectiv, nu se mai poate. În acest sens, la întrunirile comisiilor de specialitate de ieri (30 ianuarie – n.r.) am adus modele de proiecte de hotărâre din alte localități din țară pentru adoptarea unui regulament pentru câinii cu stăpân, care să prevadă sterilizarea obligatorie, pe care o facem noi gratuit, numai că avem nevoie de ajutorul dumneavoastră și al Poliției Locale. Legea 258/2013, de modificare și completare a OUG 155/2001, privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, prevede că toți câinii cu stăpân din rasa comună trebuie sterilizați obligatoriu, în caz contrar sancțiunea fiind amenda de 5.000 de lei. Pentru a veni în sprijinul cetățenilor, mergem noi la domiciliul proprietarilor, numai să vedem că sunt receptivi și dau curs invitației de a-și steriliza câinii”.

„Consider că mai întâi trebuie adoptat regulamentul respectiv, iar apoi să trecem la sterilizarea câinilor cu stăpân. Noi trebuie să votăm un proiect de hotărâre prin care să împuternicim Poliția Locală să aplice sancțiuni contravenționale pentru că, în momentul de față, numai reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Vaslui pot da amenzi”, a intervenit social-democratul Georgică Motrea.

Liberalul Liviu Luca a atras atenția reprezentanților “Seelen Für Seelchen” că, odată aprobat respectivul regulament, este nevoie de un plan de activitate privind sterilizarea, detaliat pe zile și pe cartiere, pentru a se cunoaște situația reală a câinilor cu stăpân inventariați. L-a completat independentul Bogdan Sârbu, care a explicat că, fiind vorba despre bani publici alocați pentru microciparea câinilor, este nevoie de o atenție deosebită. Câteva cuvinte a spus și Vasile Chelaru, directorul executiv al Poliției Locale Bârlad, care a menționat că, în limita competențelor legale, instituția pe care o conduce va sprijini acțiunile ONG-ului.

„Mi se pare că, de fiecare dată când discutăm acest subiect, parcă am fi pe nepusă masă. Situația prezentată de dumneavoastră este nemulțumitoare, din punctul meu de vedere. Ați găsit chestiunea cu mocrociparea și vi se pare că ați găsit salvarea, ceea ce este fals. Trebuia să veniți în Consiliul Local ca să aduceți la cunoștința consilierilor următoarele lucruri: am semnat contractul în data de 18 iulie 2016, am făcut o verificare în oraș și avem atâția câini. De când am semnat contractul, am capturat atâția câini și am constatat că am estompat această activitate pentru că am făcut sterilizări gratuite sau că nu am putut-o opri și am identificat următoarele cauze. Dar dumneavoastră veniți și ne spuneți că aveți 400 de câini în padocuri, când trebuia să ne spuneți, după estimările dumneavoastră, câți maidanezi mai sunt în Bârlad. Care e timpul necesar ca să scăpăm de ei? La comisii ne-ați spus că nu mai sunt câini în oraș, dar zilele astea am trecut prin oraș și am numărat 70. Aveți de la Direcția Sanitară Veterinară o situație a câinilor cu stăpân din oraș? Că ei sunt obligați prin lege să aibă un registru cu aceste informații”, a completat primarul Dumitru Boroș.

După câteva minute de discuții aprinse, s-a ajuns la concluzia că este nevoie cât mai repede de un recensământ al câinilor cu stăpân pentru a-i putea trage la răspundere pe proprietarii care își lasă animalele pe străzi.


Leave a Reply

%d bloggers like this: