Ședința Consiliului Local Huși: Între greșelile unui funcționar și bustul lui Eminescu de la restaurant!


Dincolo de atmosfera relaxată în care s-au discutat și votat punctele de pe ordinea de zi, în ședința pe aprilie a Consiliului Local Huși a fost adus în discuție și un subiect sensibil, cel al spitalului municipal, care riscă să fie închis dacă nu se constituie o asociere a localităților din zona de competență. Un funcționar a fost apostrofat în repetate rânduri de primar pentru greșelile făcute în proiectele de hotărâre pe care le-a întocmit. Finalul a aparținut unui consilier PSD, care a venit cu o propunere demnă de Caragiale: “Nu e bine acolo! La restaurant la Bițu, acolo trebuie găsit un loc și pus un bust. Eminescu a fost acolo, scrie, este o placă”.

Discuții amiabile, zâmbete și înțelegere, aceasta a fost nota dominantă a ședinței din 27 aprilie a Consiliului Local (CL) Huși. Într-o atmosferă relaxată, ca de vacanță, aleșii au discutat și votat într-o oră nu mai puțin de 22 de proiecte de hotărâre, dar cum ședințele de la Huși se remarcă de fiecare dată prin ceva, iată că nici aceasta nu a făcut rabat de la regulă.
Încă de la primele minute ale întrunirii, Mihai Călinescu, funcționar la Serviciul Urbanism al Primăriei Huși, a fost luat în colimator de edilul Ioan Ciupilan: “Am o problemă cu proiectul numărul 2: eu am vrut să-l retrag, dar având în vedere că ține de inventarul spitalului, o să-l las pe ordinea de zi, cu explicația domnului Călinescu, poate ne spune și nouă când nu mai greșește”.
După votarea ordinii de zi, s-a rezolvat aproape instantaneu proiectul privind reorganizarea comisiilor de specialitate din cadrul CL Huși, în care au fost incluși și membrii PMP. Cel de-al doilea punct s-a referit la modificarea și completarea inventarului bunurilor mobile și imobile ce aparțin domeniului privat al municipiului.
“Este punctul despre care am vorbit la începutul ședinței. Să vă explice domnul Călinescu”, a spus edilul-șef. Ridicat în picioare, cu o mapă groasă în mână, Mihai Călinescu a făcut, în fața aleșilor, toate corecturile necesare la proiectul de hotărâre. “Acum, poate îmi dați și mie un răspuns: cum e posibil să aveți atâtea greșeli?”, a răbufnit iritat primarul Ioan Ciupilan.
“Vă spun cum de e posibil: am avut de făcut zece proiecte de hotărâre, eu le scriu, eu le verific”, a răspuns Mihai Călinescu. “De mâine nu mai verifici, a luat examenul domnul Ailenei și sper să-mi aprobe ministerul să-i dau și anumite atribuții de arhitect-șef, pentru că pe toate nu avem cum să i le dăm, și atunci vei avea șef”, a intervenit primarul. “Foarte bine”, a răspuns funcționarul primăriei.
După alte două proiecte de hotărâre avizate de CL Huși, Mihai Călinescu a fost iar luat la ochi și a trebuit să explice: “Aici, unde scrie birouri, e spațiu comercial. Îmi asum răspunderea, eu am făcut greșeala, domnul primar nu are nicio vină”.

Situație dificilă la spital

Punctul șase de pe ordinea de zi, care se referea la “darea în administrare a terenurilor și clădirilor în care își desfășoară activitatea Spitalul Municipal «Dimitrie Castroian» Huși”, a adus în discuție situația dificilă în care se află unitatea sanitară. Asta nu înainte ca Mihai Călinescu să mai pătimească o dată. “Până vine domnul Călinescu să ne explice ce-a mai greșit, haideți să vedem și cota pe care o luăm de la spital din chirie”, a spus primarul.
“S-ar putea să ne trezim că spitalul nu va mai putea funcționa cu sumele care sunt contractate și aprobate de CJAS și minister. E o problemă acută acolo! Din toate analizele recente pe care le-am făcut, din toate bilanțurile contabile ale spitalului și prin tot ce au ei contracte aprobate rezultă că Spitalul Municipal Huși nu va mai putea funcționa doar pe baza contractelor și atunci va fi nevoie de un sprijin al Consiliului Local. Eu nu sunt de acord ca acest sprijin să vină în totalitate de la noi pentru că 36-38% din cazurile rezolvate sunt cetățeni ai muncipiului Huși, iar celelalte sunt din zona arondată. Mă gândesc la o variantă în care să convingem toate consiliile locale să facem o asociere, pentru că altfel spitalul se va închide!”, a explicat primarul Ioan Ciupilan.
Varianta expusă de edilul-șef a fost bine primită de consilieri, însă până la punerea ei în aplicare, vor mai trebui făcuți pași importanți.

Facilități aprobate

Un alt proiect se referă la scutirea de la plata majorărilor de întârziere calculate pentru obligațiile fiscale restante la bugetul local din partea contribuabililor persoane fizice, cu excepția celor care desfășoară activități economice. Procedura aprobată se aplică în perioada 2 mai – 29 septembrie.
“Obiectivul prezentei constă în asigurarea autonomiei locale prin care se urmărește stimularea achitării voluntare de către contribuabili a obligațiilor de plată restante la buget, maximizarea încasărilor bugetare, stimularea mediului economic și, respectiv, diminuarea arieratelor bugetare”, a menționat primarul.
Liberalii au venit cu propunerea să se acorde astfel de facilități și persoanelor juridice.
“Am văzut că este vorba doar despre persoane fizice, deși în expunerea de motive faceți referire la faptul că vreți să stimulați economia. Poate ar fi fost bine să nu facem discriminare între persoanele fizice și cele juridice. Astfel, într-adevăr am fi stimulat mediul economic”, a spus Radu Bobârnat.
“Pentru asta trebuie avizul Consiliului Concurenței, care, de obicei, nu-l dă”, a explicat edilul. “Asta nu înseamnă că nu putem încerca”, a adăugat liberalul.

Consilierii spun lucruri trăsnite

Finalul ședinței a fost apoteotic. La “Diverse”, liberalul Radu Bobârnat a anunțat că a primit din partea unei asociații din Huși propunerea de a se instala un bust al lui Mihai Eminescu în fața Clubului Elevilor.
“O avem și noi această propunere, dar trebuie să o analizăm puțin, să vedem dacă acolo este locul cel mai bun de a monta un bust al lui Eminescu”, a spus primarul Ioan Ciupilan.
Constantin Bârsan, consilier PSD, a venit însă cu o contra-propunere: “Nu e bine acolo! La restaurant la Bițu, acolo trebuie găsit un loc și pus un bust. Eminescu a fost acolo, scrie, este o placă”.


Leave a Reply