Sesiune de observații astronomice: Bârlădenii, invitați la „ploaia de stele căzătoare”


Ocazie inedită pentru bârlădenii pasionați de fenomene astronomice: pe parcursul întregii nopți de sâmbătă spre duminică, ei vor putea observa, prin telescop, curentul de meteori Perseide. Mai pe românește, vor admira o ploaie de stele căzătoare.

Ca la fiecare mare eveniment, Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad va organiza, în noaptea de 12/13 august, o sesiune de observații pentru curentul de meteori Perseide. Astfel, începând cu ora 20.30 și până la ora 4, publicul pasionat este invitat să privească spre cer prin instrumentele optice ale instituției. Pe lângă populara „ploaie de stele căzătoare”, bârlădenii vor putea viziona prin telescoape și diferite corpuri cerești, precum planeta Saturn, dar și principalele stele și obiecte „deep-sky” vizibile pe cerul de vară.
Ca și la ediția din 2016, „ostilitățile” se desfășoară în afara orașului, mai exact în Rezervația Naturală Bădeana, județul Tutova, undeva la 15 km sud de Bârlad. Pentru că tabăra de astronomie „Să cunoaștem cerul!” (14-17 iunie), organizată tot acolo, a fost un succes, iar participanții au putut observa cerul fără piedicile puse de luminile orașului, organizatorul s-a gândit să păstreze locația.
„În fiecare an, pe la mijlocul lunii august, suntem martorii celui mai cunoscut și popular curent de meteori: Perseidele. Curenții meteorici mai poartă denumirea populară de «ploaie de stele căzătoare». Denumirea are ca sursă de inspirație un punct luminos, ca o stea, ce pare că se desprinde de pe bolta cerească, deplasându-se cu mare viteză, timp de câteva clipe, după care se stinge. În realitate, sunt fragmente de corpuri interplanetare de dimensiuni foarte mici, care pătrund în atmosfera Pământului și ard în întregime prin frecarea cu aerul. Dacă respectivul corp este suficient de mare, lasă o dâră luminoasă și chiar o explozie, ce poartă denumirea de bolid”, ne-a declarat Dumitru Ciprian Vîntdevară, muzeograf în cadrul Observatorului Astronomic Bârlad.
Perseidele pot fi observate în intervalul 17 iulie – 24 august, iar momentul maxim din 2017 va fi în după-amiaza de 12 august, în jurul orei 19.
„Cei care doresc să participe la această activitate au nevoie de transport personal ca să ajungă la locul stabilit pentru observații astronomice. În cazul în care condițiile meteo nu vor permite observarea fenomenului astronomic, activitatea va fi anulată”, a completat Vîndevară.


Leave a Reply