Sezonul rece ne-a zăpăcit nasurile și plămânii: Suspiciuni de gripă în cazul a 18 vasluieni


În ultimele două săptămâni, medicii din județ au luat în evidență primele 18 cazuri de suspiciune de gripă din iarna 2017-2018. Este vorba despre opt persoane din grupa de vârstă 15-49 de ani, cinci din grupa 50-64 de ani și alte cinci de peste 65 de ani. În același interval, peste 2.800 de vasluieni au fost diagnosticați cu viroze respiratorii și pneumonii.

Ultima lună de iarnă a adus și primele suspiciuni de gripă sezonieră luate în evidență de medicii din județ și raportate Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui. Vorbim mai exact despre săptămânile 29 ianuarie – 4 februarie, cu un caz, și 5-11 februarie, cu 17 cazuri. Deocamdată, niciunul nu a fost confirmat prin analize de laborator, însă au fost prelevate probe și trimise la Institutul „Cantacuzino” din capitală, singurul din țară care poate confirma sau infirma prezența virusului gripal. Toți cei 18 bolnavi au fost spitalizați.

Dacă, în prima săptămână, pacientul care prezenta simptome specifice gripei face parte din grupa de vârstă 15-49 de ani, în cea de-a doua, bolnavii sunt atât adolescenți și adulți, cât și vârstnici. Este vorba despre șapte persoane din grupa de vârstă 15-49 de ani, cinci din grupa 50-64 de ani și alte cinci de peste 65 de ani.

„Gripa face parte dintr-o categorie mai mare de boli virale respiratorii. Există o serie de virusuri care circulă în aceeași perioadă a anului, dau simptomatologie asemănătoare gripei, dar se deosebesc de aceasta prin evoluția mai ușoară. O viroză respiratorie cauzată de alte tipuri de virusuri decât cele gripale poate fi recunoscută după debutul mai lent al bolii (stare subfebrilă, rinoree, usturimi în gât, dureri de cap) și după evoluția mai ușoară. Gripa este produsă de virusul gripal și este foarte contagioasă, sezonul rece favorizând îmbolnăvirile. Gripa se transmite ușor în condiții favorizante, cum ar fi aglomerările urbane, colectivitățile de copii și adolescenți. Gripa se transmite pe cale aeriană: direct prin tuse sau strănut și indirect prin obiecte proaspăt contaminate (batistă, prosop, veselă etc.), boala debutând brusc, la una sau două zile de la contactul cu o persoană bolnavă. Simptomele specifice gripei sunt: febră 39-40 de grade Celsius; frisoane; cefalee (dureri de cap); dureri musculare; astenie fizică (slăbiciune); congestionarea faringelui (roșu în gât); tuse frecventă, uscată, obositoare; inapetență (lipsa poftei de mâncare); grețuri, vărsături”, atrag atenția specialiștii din cadrul DSP Vaslui.

Aceștia recomandă cetățenilor să respecte câteva măsuri generale pentru a preveni îmbolnăvirile prin gripă și alte infecții respiratorii. Astfel, trebuie evitate contactul cu persoanele bolnave și zonele cu aglomerație umană, trebuie asigurate o alimentație bogată în legume și fructe proaspete, cu conținut ridicat de vitamina C și o hidratare corectă. De asemenea, se recomandă menținerea unei igiene corporale riguroase, cu spălarea frecventă a mâinilor, izolarea persoanelor bolnave în încăperi corespunzătoare din punct de vedere igienic și asigurarea unei ventilații corespunzătoare, aerisirea încăperilor și a spațiilor de lucru, cu menținerea unei temperaturi ambientale optime, izolarea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea răspândirii bolii în colectivități.

Măsuri specifice

Totodată, reprezentanții DSP Vaslui spun că vaccinarea antigripală protejează persoana doar față de virusurile circulante în sezonul respectiv, cuprinse în doza administrată, și nu față de toate tipurile de virusuri care dau simptomatologie asemănătoare gripei. Campania de vaccinare gratuită împotriva gripei de sezon se desfășoară prin cabinetele medicilor de familie și în unitățile sanitare cu paturi. Conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, sunt vaccinate persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, cu boli cronice, în special respiratorii, cardiovasculare,  renale și diabet zaharat, copiii și bătrânii instituționalizați, personalul medico-sanitar, precum și gravidele.

„Reamintim populației că antibioticele nu se utilizează în cazul gripei și recomandăm evitarea automedicației. În cazul apariției simptomelor de boală, recomandăm prezentarea la medicul de familie în vederea diagnosticării și instituirii tratamentului corespunzător. Pentru prevenirea îmbolnăvirii persoanelor din jurul dumneavoastră, în cazul în care ați fost diagnosticat cu gripă, se recomandă repaus și limitarea contactului cu alte persoane. Ca urmare a creșterii numărului de infecții respiratorii acute, precum și a intensificării activității gripale, DSP a recomandat unităților medico-sociale din județ să implementeze următoarele măsuri: restricționarea/interzicerea (după caz) accesului vizitatorilor în unitate; interzicerea accesului vizitatorilor care prezintă simptomatologie respiratorie; efectuarea, zilnic, la intrarea în serviciu, a triajului epidemiologic al personalului în fiecare secție/compartiment; efectuarea triajului epidemiologic la internare pentru evitarea constituirii unor situații de risc epidemiologic; angajații depistați cu simptomatologie respiratorie vor fi scoși temporar din sectorul de activitate; asigurarea, în fiecare compartiment, a echipamentului de protecție în cantități suficiente, utilizat corect, conform protocoalelor existente; spălarea mâinilor – este metoda cea mai eficientă de reducere a transmiterii; aerisirea spațiilor ȋn care se desfășoară activitățile; se recomandă vaccinarea personalului nevaccinat până în prezent”, mai spun cei de la DSP Vaslui.

Dintre cele 15.048 de doze de vaccin antigripal primite de la Ministerul Sănătății în două tranșe, până acum au fost administrate 14.676.

Mii de viroze și pneumonii

În ceea ce privește bolnavii diagnosticați cu viroze, medicii din județ s-au confruntat cu 1.092 de cazuri în săptămâna 29 ianuarie – 4 februarie și cu alte 1.252 în săptămâna 5-11 februarie. Din totalul de 2.271 de pacienți, au predominat cei cu vârste între 5-14 ani (786), 15-49 de ani (452) și 2-4 ani (429). Cât despre internări, doar o mică parte dintre bolnavii diagnosticați au necesitat spitalizare, mai exact 144, cei mai mulți fiind copii cu vârsta între 0-14 ani.

Nu în ultimul rând, au fost raportate 538 de pneumonii, 268 în prima săptămână și 270 în cea de-a doua. Incidența cea mai crescută s-a înregistrat în rândul persoanelor de peste 65 de ani (130 de cazuri), dar și la grupele de vârstă 15-49 de ani (128) și 50-64 de ani (103). În ceea ce privește internările, predomină tot pacienții din aceste grupe de vârstă: peste 65 de ani (40 de cazuri), 15-49 de ani (37) și 50-64 de ani (33).


Leave a Reply

%d bloggers like this: