Sfaturi pentru şoferi, în perioadele cu temperaturi foarte scăzute


Gerul a pus din nou stăpânire pe judeţul nostru şi, în paralel cu folosirea unui carburant de calitate, mai există o serie de metode practice pentru evitarea problemelor de pornire a motoarelor.

Astfel, utilizarea unui carburant adecvat sezonului geros joacă un rol extrem de important, mai ales în cazul motoarelor ce funcţionează pe bază de motorină. Este cunoscut că acest tip de carburant este mai sensibil la temperaturi scăzute decât benzina întrucât conţine, prin natura sa, parafină. Această substanţă se poate cristaliza la temperaturi foarte scăzute, ducând la blocarea sistemului de alimentare a motorului. Toate companiile petroliere au în staţii, în acest moment, motorină de iarnă. Este mai scumpă decât cea standard, dar, datorită aditivilor suplimentari, asigură funcţionarea corectă a motorului chiar şi în cazul temperaturilor extrem de scăzute, chiar până la minus 30 sau 35 de grade Celsius.

În paralel, este recomandată umplerea rezervorului cu carburant atunci când este posibil, deoarece o cantitate mai mare de carburant se răceşte mai lent, iar un rezervor plin nu mai oferă spaţiu pentru crearea de condens.

De asemenea, în condiţii de ger, motorul trebuie pornit periodic. În timpul funcţionării motorului, carburantul din rezervor se amestecă cu cel recirculat din motorul cald, prin aşa-numita conductă de retur. De asemenea, şoferii vor verifica/înlocui frecvent, mai ales în timpul sezonului rece, filtrul de carburant şi se vor asigura că acumulatorul este menţinut în stare perfectă.

Utilizarea unui ulei de motor de calitate bună este la rândul său importantă deoarece starea tehnică precară a motorului (raportul de compresie inadecvat) poate îngreuna pornirea autoturismului în condiţii de ger.

Atunci când este posibil, se recomandă ca, în condiţii de ger, autovehiculele să fie parcate în spaţii închise, ferite de îngheţ sau măcar adăpostite de vânt şi viscol.

Experţii propun tuturor şoferilor care aleg să pornească la drum în condiţii de ger şi viscol să aibă asupra lor o trusă care să conţină: lanţuri antiderapante adecvate, sac de nisip sau sare, lopată pentru zăpadă, perie de zăpadă, racletă pentru gheaţă, prosoape de hârtie, o pătură călduroasă, haine de schimb, mâncare şi apă pentru situaţii de urgenţă.


Leave a Reply