Sfaturi pentru zilele caniculare și scăldat


Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Vaslui vine cu o serie de recomandări privind măsurile ce trebuie luate în această perioadă, în care se înregistrează temperaturi foarte ridicate. Disconfortul termic este accentuat, iar indicele temperatură-umezeală atinge și depășește pragul critic de 80 pe arii extinse.
Sfaturile ISU Vaslui vizează limitarea producerii unor situații de urgență, care se pot solda cu pagube materiale importante sau chiar cu pierderi de vieți omenești.

Prevenirea incendiilor

Cum canicula poate provoca incendii sau poate întreține incendiile de pădure provocate de neglijența omului, în această perioadă se recomandă respectarea mai multor reguli. Astfel, fiecare unitate administrativ-teritorială va asigura sursele și rezervele de apă necesare alimentării autospecialelor de intervenție în caz de incendiu.
Este interzisă arderea miriștii, vegetației uscate și a resturilor vegetale. De asemenea, în pădure este interzisă utilizarea focului deschis în afara locurilor special amenajate, aruncarea la întâmplare a țigărilor și chibriturilor aprinse, precum și parcarea autoturismelor, instalarea corturilor și a suprafețelor de picnic în afara locurilor special amenajate în acest sens.
O altă măsură privește restricționarea efectuării, în anumite intervale din timpul zilei, a unor lucrări ce creează condiții favorizante pentru producerea de incendii prin degajări de substanțe volatile sau supraîncălzire excesivă. Totodată, este necesară asigurarea protejării, față de efectul direct al razelor solare a recipientelor, rezervoarelor și a altor tipuri de ambalaje ce conțin lichide inflamabile sau gaze lichefiate sub presiune. Nu în ultimul rând, părinții sunt sfătuiți să-și supravegheze în permanență copiii pentru a preîntâmpina posibilitatea ca aceștia să se joace cu focul și să stârnească un incendiu.

Aveți grijă la scăldat!

Având în vedere temperaturile ridicate înregistrate în ultima perioadă, numărul persoanelor care își petrec timpul liber în apropierea cursurilor de apă, bălților și lacurilor, este în continuă creștere. Ținând cont de faptul că majoritatea arealurilor nu sunt amenajate și marcate corespunzător, crește pericolul de înec și accidente.
Pentru a evita o tragedie, ISU Vaslui adresează cetățenilor rugămintea de a respecta recomandările referitoare la scăldatul în zone neamenajate:
– supravegheați permanent copiii aflați în apă sau în apropierea acesteia;
– scăldați-vă doar în locuri special amenajate pentru înot și respectați avertizările privind interzicerea scăldatului;
– evitați scăldatul solitar (fără a avea alte persoane prin apropiere), mai ales dacă nu știți să înotați sau dacă nu înotați bine;
– evitați scăldatul în râuri, lacuri, canale de irigații sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenții sunt foarte puternici, albiile nămoloase sau pline de plante, pietre, crengi și trunchiuri de copaci;
– nu vă aventurați în apă când sunteți în stare de ebrietate, seara târziu sau pe timp de noapte;
– evitați scăldatul în zone în care, anterior, s-au produs incidente;
– nu intrați în apa rece înfierbântați, după ce ați stat foarte mult timp la soare;
– nu săriți de pe platforme, poduri sau alte construcții, aceste acte de teribilism putând avea consecințe grave.


Leave a Reply