Şi statisticile sunt necruţătoare: Răpuşi de cancer


200253040-001În primele zece luni ale anului, oncologii vasluieni au depistat 911 persoane cu cancer. Anual, în judeţ mor cam 350 de locuitori seceraţi de diverse forme de cancer. Incidenţa cea mai mare o are cancerul bronşic, cu 114 cazuri noi, urmat de cancerul colorectal – 79, cancerul hepatic – 68 şi cancerul gastric – 57. “Pentru un bolnav însă, aceste statistici nu reprezintă o alinare şi nu-i oferă curaj. E mai puţin important pentru el cât de des e întâlnit acel tip de cancer, ci contează faptul că el îl are! Pentru un pacient sau rudele sale, aflarea diagnosticului de cancer este un moment devastator. Pare că totul se năruie, se sfârşeşte, nimic nu mai e ca înainte”, spun medicii oncologi.

Anul acesta, oncologii vasluieni au depistat 911 persoane cu cancer. Incidenţa cea mai mare o are neoplasmul bronşic, cu 114 cazuri noi, cancerul colorectal – 79, cancerul de ficat – 68 şi cancerul de stomac – 57. Urmează cancerul de sân – 53, cel de col uterin – 51, de vezică – 44, de prostată – 41, de pancreas – 32 şi cancerul de piele – 29 de cazuri noi.
Atacul cancerului este din ce în ce mai masiv, în ultimii ani devenind a doua cauză de mortalitate, după bolile cardiovasculare. Acest ritm alarmant al îmbolnăvirilor cronice este rezultatul acumulării de-a lungul timpului a unor obiceiuri alimentare dăunătoare, a fumatului, a consumului de alcool în execes, a unui stil de viaţă trepidant, a stresului. Cumplit este că multe cazuri se înregistrează în rândul copiilor.
„În prezent, în evidenţele noastre se află destui copii diagnosticaţi cu cancer; predomină cazurile de leucemie. Este important ca părinţii să fie atenţi la manifestări ale copilului care pot duce la suspiciunea că acesta ar putea suferi de leucemie. Printre manifestările acestei boli se numără scăderile ponderale severe (peste 10% din greutatea corporală), infecţii intercurente frecvente, inapetenţă (lipsa poftei de mâncare). Părinţii care depistează astfel de manifestări la copiii lor trebuie să se adreseze medicului de familie, care, dacă va considera că situaţia o impune, va da o trimitere către un medic specialist de oncologie pediatrică. Copiii diagnosticaţi cu leucemie au vârste cuprinse între 5 şi 10 ani, cei diagnosticaţi cu tumori cerebrale au peste 10 ani, iar cei diagnosticaţi cu tumori renale au vârsta sub 3 ani, acestea fiind congenitale”, arată medicii oncologi.

“Ne confruntăm cu o explozie de boală canceroasă”

Studiile demonstrează că neoplasmul nu este ereditar, dar multe dintre motivele care stau la baza declanşării unei astfel de boli la persoane tinere ar putea fi de natură genetică, în timp ce peste 80% dintre neoplasmele persoanelor adulte sunt generate de factorii de mediu şi modul de viaţă.
“Bolnavii sunt în majoritate bărbaţi, dintre cele 911 cazuri noi de cancer, 554 fiind depistate în rândul persoanelor de sex masculin. Cauzele care determină apariţia neoplasmului ţin de alimentaţia neraţională, de consumul de alcool, de fumat, dar şi de alţi factori nocivi care nu au fost încă depistaţi”, ne-a declarat Mihaela Topliceanu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Vaslui.
La această dată, în statistici sunt înregistraţi în total 7.269 de vasluieni bolnavi de cancer, dintre care 975 cu cancer la sân, 884 cu cancer de col, 822 cu cancer de piele.
“Încep să predomine cazurile cu bolnavi care au vârsta sub 30 de ani şi la fel de important e faptul că se remarcă o creştere puternică a numărului cazurilor în stadiu terminal. Aici, sincer, nu ştiu unde e problema, poate o monitorizare mai neglijentă a medicilor de familie, că altfel nu-mi explic. Oricum, e clar că ne confruntăm cu o explozie de boală canceroasă la noi în judeţ”, a menţionat un medic oncolog.
Lunar, peste 2.000 de bolnavi din judeţ sunt trataţi cu stupefiante (morfină), care fac ca durerile să fie suportabile. Anual, în Vaslui, mor în medie 350 de persoane secerate de diverse forme de cancer. O boală nemiloasă, care nu iartă.
“Din punctul de vedere al pacienţilor oncologici, din păcate, ne încadrăm şi în judeţul Vaslui în acelaşi trend ascendent pe creşterea prevalenţei, incidenţei şi a diagnosticului de boală canceroasă confirmată. Atât pe componenta de cancer la sexul feminin, cât şi masculin. Pentru femei vorbim de cancerul de sân şi cancerul de col uterin, iar la bărbaţi avem cancerul pulmonar şi cel gastric, care este în procente destul de mari. Pentru un bolnav însă, aceste statistici nu reprezintă o alinare şi nu-i oferă curaj. E mai puţin important pentru el cât de des e întâlnit acel tip de cancer, ci contează faptul că el îl are. Pentru un pacient sau rudele sale, aflarea diagnosticului de cancer este un moment devastator. Pare că totul se năruie, se sfârşeşte, nimic nu mai e ca înainte”, ne-a mai spus medicul.


Leave a Reply

%d bloggers like this: