Siguranța în școli, în atenția prefecturii


Prefectul Eduard-Andrei Popica a convocat Grupul de lucru pentru siguranța în școli și prevenirea absenteismului și a abandonului școlar. În cadrul întâlnirii au fost luate în discuție obiectivele propuse în Planul Teritorial Comun de Acțiune pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic și prevenirea delincvenței juvenile în incinta și în zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar din județ.

Comisarul șef Petru Maximiuc, inspector-șef adjunct al Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ), a cerut Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vaslui să solicite unităților de învățământ să se doteze cât mai urgent cu sisteme de supraveghere video: ”În momentul de față, dintr-un total de 713 unități de învățământ, doar 282 sunt dotate cu sisteme de supraveghere video, dintre care 14 în interior, 63 în exterior, iar 205 mixte”.

În cursul anului trecut, la nivelul IPJ Vaslui au fost sesizate 97 de infracțiuni în unitățile de învățământ, față de 111 în 2016, 15 dintre acestea fiind comise în zona adiacentă unităților de învățământ. 88 de fapte s-au petrecut în mediul urban. Victime au fost 101 elevi, șase cadre didactice și două persoane din altă categorie, iar autori – 54 de elevi, două cadre didactice și șase persoane din altă categorie.

Pe genuri, situația infracțiunilor în unitățile de învățământ se prezintă astfel: 36 de loviri sau alte violențe, 43 de furturi, șase amenințări, două distrugeri, două lipsiri de libertate, un act sexual cu minor, trei purtări abuzive, o agresiune sexuală, o vătămare corporală din culpă, una la Legea nr. 143/2000 și una privind portul sau folosirea de obiecte periculoase.

”Lovirile au fost rezultatul unor conflicte spontane apărute în general în pauzele dintre orele de curs și nu au avut consecințe deosebite. Furturile au constat în sustragerea de telefoane mobile sau sume mici de bani lăsate nesupravegheate sau în timpul orelor de sport, iar mare parte din celelalte genuri de fapte nu s-au confirmat”, a mai spus inspectorul-șef adjunct al IPJ Vaslui.

Prefectul Eduard-Andrei Popica a apreciat ca pozitivă colaborarea instituțiilor implicate în aplicarea Planului Teritorial Comun.


Leave a Reply

%d bloggers like this: