Simulare de cutremur la Negrești


Un vast exercițiu de intervenție în cazul producerii unui seism de peste 7 grade pe scara Richter s-a desfășurat joi în orașul Negrești.

Joi, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) „Podul Înalt” Vaslui a efectuat un exercițiu tactic, cu forțe și mijloace în teren, având tema “Intervenția forțelor și mijloacelor pentru limitarea și înlăturarea urmărilor unui seism major care a afectat orașul Negrești”.
Scenariul: „În data de 31 august, ora 10.20, în zona Vrancea s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter, cu durata de aproximativ 30 de secunde. Unda seismică s-a propagat în special pe direcțiile Buzău – București – Zimnicea și Tecuci – Bârlad – Vaslui – Iași, înregistrându-se distrugeri majore la infrastructură și pierderi de vieți omenești. În orașul Negrești, s-au produs pierderi de vieți omenești ca urmare a prăbușirii unor locuințe, distrugerea rețelelor de alimentare cu apă, gaze naturale și energie electrică, blocarea populației în incinte din cauza prăbușirii elementelor de construcție și a căilor de acces rutiere”.
Exercițiul a avut ca obiectiv general verificarea timpului de reacție și a posibilităților tehnice de intervenție. Structurile participante au fost: Instituția Prefectului, ISU, Inspectoratul de Poliție al Județului, Inspectoratul Județean de Jandarmi, Oficiul Județean de Telecomunicații Speciale, Centrul Militar, Unitatea Militară nr. 01458 Bârlad, Inspectoratul de Stat în Construcții, Direcția de Sănătate Publică, Serviciul de Ambulanță Județean, UPU/SMURD Vaslui, Aquavas Negrești șamd.
”Am testat capacitatea de mobilizare a forțelor noastre. Scopurile acestei aplicații tactice au fost antrenarea structurilor de conducere în luarea deciziilor, verificarea fluxului informațional decizional și a cunoașterii procedurilor de coordonare și conducere în domeniul de competență, dar și verificarea modului de cooperare între forțele participante”, a declarat prefectul Eduard-Andrei Popica, cel care a coordonat exercițiul.
Acțiunea s-a încheiat cu o analiză a modului și capacității de intervenție în cazul producerii unei astfel de situații, concluzia fiind că toate forțele participante au demonstrat ca pot gestiona corect și coerent o urgență de o asemenea anvergură.


Leave a Reply