Sindicaliștii vasluieni, în joc de glezne: Legile lui Solomon


Avântul războinic al sindicaliștilor din județ a fost tăiat de argumentele deputatului Adrian Solomon, care i-a trimis… “la lege”. “Legea salarizării va fi aplicată, iar voi vă veți pierde obiectul muncii, asta este realitatea. Nu prea aveți ce spune în viitorul apropiat. Vă garantez că nu vor exista salarii scăzute cu vreo centimă”, a spus parlamentarul.

Liderii sindicali vasluieni au avut, ieri, la Instituția Prefectului, o întâlnire cu parlamentarii Adrian Solomon și Irinel Stativă, președinte, respectiv membru al Comisiei de Muncă și Protecție Socială din Camera Deputaților, pentru a discuta dezacordurile privind Legea salarizării unitare, a transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat și Legea dialogului social.

Prefectul Eduard Popica a încercat să medieze întâlnirea. ”Mai bine la discuții, decât la proteste”, a recomandat el la începutul întâlnirii.

Participanții nu i-au luat însă în calcul sfatul și au început să-și “dea la gioale”.

Primul a fost Gheorghe Croitoru, liderul CNSRL-Frăția: “Sunt lucruri care au stârnit nemulțumiri, cum ar fi întârzierile în ceea ce privește Legea dialogului social. Există anomalii pentru că nu se iau în calcul propunerile noastre și de aceea sunt proteste acum”.

“Păi, ar trebui să vă întâlniți toate cele cinci confederații și să vă puneți de acord, dar dumneavoastră sunteți unii în stradă, alții în deltă, alții la masa de negocieri”, a replicat Adrian Solomon.

Sindicaliștii au pus apoi în evidență ceea ce au numit “inadvertențe” privind sporurile salariale.

“Suntem îngrijorați! Conform noii legi, nu se pot acorda sporuri la toți medicii”, a preluat ștafeta Daniela Clătinici, lidera “Sanitas”.

“Nu mai puteți acorda sporuri de 100%, ci de 85%, acesta este adevărul. Asta este însă o altă problemă. Legea salarizării va fi aplicată, iar voi vă veți pierde obiectul muncii, asta este realitatea. Nu prea aveți ce spune în viitorul apropiat. Majorările salariale există și vă garantez că nu vor exista salarii scăzute cu vreo centimă. Vor fi câștiguri și când se vor calcula pensiile”, a menționat Solomon, subliniind că “Legea salarizării este unitară, dar nu și salarizarea!”.

Matematica lui Țiplea, de senzațional

”O pensie în învățământ este în cuantum de 1.000-2.000 de lei, pe când în alte sectoare, spre exemplu, la polițiști, este de la 5.000 de lei. Șoferii din Poliție primesc o pensie de 4.000 de lei, dar cadrul didactic are pensie de 1.000 de lei”, a spus Sorin Țiplea, liderul Sindicatului “Didactica”, singurul care l-a mai putut tempera pe deputatul Adrian Solomon.

În timp ce președintele Comisiei de Muncă îl întreba, cu subînțeles, dacă este cumva profesor de matematică, liderul sindicaliștilor din învățământ a continuat: “Creșterea salariilor nete va fi de numai 3-4% din 1 ianaurie 2018, iar sporurile nu vor fi luate în calcul la majorările din anul viitor”.

“Eu vă dau legea să o citiți, nu știu de unde aveți informațiile acestea, probabil de pe la vreo televiziune. Veți avea majorări salariale de 25%, nu știu ce calcule faceți dumneavoastră”, a explicat Solomon.

La final, Valică Berescu, liderul Sindicatului Finanțelor Publice Vaslui, și Costel Pintilie, liderul “Cartel Alfa”, au pus problema coroborării plăților de la nivel central cu cele locale și a prelungirii termenelor de reexpertizare a grupelor I și II de muncă care se vor transforma în condiții de muncă deosebite.


Leave a Reply

%d bloggers like this: