Soarta copiilor nedoriți


“Sunt femei care au deja trei, patru, cinci copii acasă, de vârste mici, așa că duc și grija lor”, spun asistenții sociali.

În timp ce sute de familii așteaptă cu anii să adopte un bebeluș, mame fără inimă își “uită” copiii în pătuțurile de spital, refuzând pur și simplu să-i mai ia acasă, ori plecând în străinătate, fără nicio remușcare. Altele sunt prea sărmane pentru a putea spera să se descurce cu un copil. Aproape 50 de asemenea cazuri sociale sunt înregistrate în fiecare an în spitalele din județul Vaslui.
Pe de o parte, este vorba despre femei care își abandonează copiii întrucât nu vor să-și asume responsabilitatea creșterii lor. Pe de altă parte, există mame decise să-i crească, dar au nevoie de susținere din partea statului și a comunității locale deoarece trăiesc într-o sărăcie cruntă. Micuții sunt preluați de asistenții maternali profesioniști, apoi sunt dați spre adopție.
Potrivit reprezentanților Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui, de la începutul anului, la cele trei spitale municipale s-au înregistrat 21 de cazuri sociale, dintre care în 18 mamele au solicitat măsura de protecție, iar trei au fost de abandon.
“Anul trecut, s-au înregistrat 49 de cazuri sociale, dintre care șase de abandon, în 2015 – 42, dintre care cinci de abandon, în 2014 – 41, dintre care unul de abandon, în 2013 – 46, dintre care șase de abandon, în 2012 -42, dintre care unul de abandon, iar în 2011 – 46. În majoritatea cazurilor de abandon, mamele nu mai anunță cadrele medicale, ci pur și simplu fug din spital, lăsându-și pruncii în voia sorții. Ele trebuie să înțeleagă că nu este nevoie să fugă din spital. Dacă au copii acasă, pot pleca la simpla cerere. Se întocmește certificatul de naștere al copilului și mama dă o declarație că nu-l abandonează, că îl va vizita și, când medicul decide externarea lui, îl va putea lua acasă. Nu este o închisoare aici, înțelegem dacă au acasă o situație mai dificilă. Sunt femei care au deja trei, patru, cinci copii acasă, de vârste mici, așa că duc și grija lor”, ne-a spus un asistent social.
“În conformitate cu legea, în cazul în care o mamă fuge din spital și își părăsește copilul, dacă în 24 de ore nu se prezintă să-și ia micuțul acasă, se face o sesizare scrisă și telefonică la DGASPC. În cazul în care mama nu are acte, poliția o va căuta timp de trei zile. Dacă mama nu este găsită sau nu-și dorește copilul, se întocmește un proces-verbal de abandon semnat de polițist, DGASPC și unitatea spitalicească. În condițiile în care copilul este clinic sănătos, este luat de un asistent maternal”, a declarat Irina Cîmpeanu, purtătorul de cuvânt al DGASPC Vaslui.


Leave a Reply