Soarta multor comune este în mâinile unor ignoranți: Momente vesele în consiliile locale vasluiene


Modul în care se desfășoară ședințele consiiilor locale din mediul rural a intrat în atenția consilierilor județeni, odată cu mărturia liberalei Simona Polak. Ea a povestit că, într-o ședință la care a asistat, aleșii locali nu aveau nimic în față, dar… votau pe rupte. Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui, a plusat: “Țineau ședințe și votau oral. Apoi, se făcea hotărârea”.

Comparativ cu ceea ce se întâmplă în consiliile locale din alte județe, la Vaslui situația nu este nici neagră, dar nici roz. În mare, aleșii sunt prezenți la ședințe, însă mulți dintre ei îndeplinesc mai mult un rol decorativ, în special cei ai majorităților formate, care au înțeles că menirea lor este să lase pe spinarea primarilor redactarea tuturor proiectelor de hotărâre, iar ei să vină doar pentru a ridica mâna. Nici consilierii din opoziție nu sar mai departe, aceștia rezumându-se, în foarte multe cazuri, să se opună doar de dragul gargarei în sine și al efectului mediatic.
Această stare de lucruri este valabilă inclusiv atunci când sunt supuse la vot proiecte mari, chiar de importantă capitală, în care stă scris ca în stele viitorul localității. Lipsa dezbaterilor și votul ignorant dau măsura “preocupării” consilierilor locali față de viitorul comunităților.
Modul anapoda în care se desfășoară ședințele de consiliu local în comunele vasluiene a intrat în sfârșit în atenția consilierilor județeni la ședința pe luna iulie, când liberala Simona Polak a oferit o astfel de mărturie. În speță, este vorba despre faptul că, în cadrul unei întruniri a consilierilor dintr-o localitate pe care a evitat să o numească, aceștia votau fix după ureche.
“Consilierii locali nu aveau niciun material în față. Nu aveau, cum avem noi, câte un teanc de hârtii. Și dezbăteau nimic altceva decât o rectificare bugetară. Au spus că s-a votat în comisia buget-finanțe. Dar pentru ceilalți membri? Poate aveau și ei ceva de spus”, a spus Simona Polak, care s-a interesat și de alte localități: “Am discutat cu vicepreședintele Trifan și a spus că în multe comune se întâmplă așa. Nu mi se pare în ordine. Să mergem în comune să vedem cum se desfășoară ședințele de consiliu local”.
A fost momentul în care președintele Consiliului Județean, Dumitru Buzatu, a amintit de o practică a mandatului trecut, când fiecare consilier județean avea repartizate niște comune de care se preocupa: “Am împuternicit atunci consilierii să se ocupe de câteva comune. Surpriza mea a fost că vreo doi consilieri de la partidul lui Diaconescu au fost pe la ședințele consiliilor locale și i-au bulversat pe membri că ei sunt împuterniciți să facă și să dreagă. De data aceasta, am lăsat la latitudinea dumneavoastră dacă doriți să fiți împuterniciți”.
“Ipoteza doamnei Polak este umoristică, dar mă gândesc să nu fie un grad de profesionalizare atât de mare, încât consilierii să nu aibă nevoie de hârtii”, a mai spus Buzatu, care a plusat cu o altă povestire din mediul rural vasluian: “Țineau ședința și votau oral. «Sunteți de acord să facem asta?». Spuneau: «Da». Și apoi se făcea hotărârea”.
Președintele Consiliului Județean a anunțat că îi va împuternici din nou pe consilieri cu o serie de comune de care să se ocupe și unde vor putea participa la ședințele consiliilor locale. Asta în vreme ce vicepreședintele Ciprian Trifan a propus ca aleșii locali de la țară să primească o fărâmă de educație chiar în interiorul organizației politice din care fac parte și care i-a pus pe liste.


Leave a Reply