Speranțele gimnasticii românești


Zece gimnaste de la CSȘ Bârlad au participat la un cantonament de zece zile la Izvorani, sub comanda antrenorilor Mariana Bitang și Octavian Belu. Stagiul de pregătire face parte din proiectul ”Țară, țară, vrem campioane!”.

Proiectul, demarat acum  trei ani de către Mariana  Bitang și Octavian Belu, ”Țară, țară, vrem campioane!” și-a continuat povestea cu un stagiu de pregătire la Izvorani. La stagiu au participat 32 de gimnaste cu vârsta între 10 și 12 ani, dintre care zece provin de la CSȘ Bârlad, sportive pregătite de profesorii Ana Maria și Liviu Iordache.
După perioada spartană, zâmbetul de pe fețele micuțelor gimnaste atunci când intră în sală parcă e din ce în ce mai larg. Toate sunt conștiente că se pregătesc intens ca să ajungă într-o zi pe podium și să asculte cu mândrie „Deșteaptă-te, Române!”. Sunt mereu atente la ce le spun antrenorii, iar faptul că muncesc enorm în fiecare zi nu le sperie, ci le motivează să ajungă cât mai sus.
Andreea Răducan e pentru micuțele din Bârlad un model. Când se uită pe posterele mari de pe pereții sălii de antrenament și văd portretul acestei legende, parcă își găsesc și mai mult dorința de muncă.
Fetele de la CSȘ Bârlad prezente la Izvorani sunt Amalia Puflea, Ioana Coșeru, Roberta Furcoi (toate născute 2007), Lorena Popa, Ioana Balan, Ilinca Balan, Anastasia Balan, Bianca Balan (născute 2008), Beatrice Irimescu și Andra Donose (născute 2009).
„Proiectul este un model și deja se întrezăresc vârfuri care se detașează de restul gimnastelor, însă noi le monitorizăm atent pe toate, fiindcă unele progresează mai ușor, altele mai greu, important este să avem răbdare. Vrem să organizăm de acum echipa care să ne reprezinte la Jocurile Olimpice din 2024, de la Tokyo. Locul nostru este pe cea mai înaltă treaptă a podiumurilor europene, mondiale și olimpice”, a declarat Octavian Belu.
La Izvorani, fetele au avut parte de două antrenamente zilnic, în care s-a pus accent pe latura tehnică, pentru a observa progresul lor.

Amalia Puflea merge în Italia

Amalia Puflea, însoțită de antrenorul său, Liviu Iordache, participă la un cantonament educațional, organizat de Uniunea Europeană de Gimnastică (UEG) la Tirrenia (Italia). Din România mai participă la acest stagiu încă o sportivă, de la Farul Constanța.
”E un privilegiu faptul că o sportivă și un antrenor din Bârlad au fost invitați să participe alături de cei mai buni din Europa. Nu ne așteptam la această invitație. Sperăm ca sportiva să lase o impresie bună. Stagiul este organizat anual, iar Bârladul este la prima participare. Se va pune accent pe pregătirea tehnică și psihologică. La cursuri participă cei mai buni specialiști din Europa. A fost adus inclusiv un coregraf”, a spus Ana Maria Iordache.


Leave a Reply

%d bloggers like this: