Spitalele din județ, verificate „la sânge” de inspectorii DSP


Spitalele publice din județ sunt, în această perioadă, ținta unui control dispus de Inspecția Sanitară de Stat pentru a se verifica dacă sunt respectate toate normele specifice în vigoare, mai ales în ceea ce privește respectarea igienei. Anul trecut, inspectorii DSP Vaslui au amendat spitalele din județ cu 65.300 de lei.

 De săptămâna trecută, echipe de inspectori din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui efectuează o amplă acțiune tematică de control în unitățile sanitare cu paturi. Sunt verificate Spitalul Județean de Urgență Vaslui, Spitalul Municipal de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad, Spitalul Municipal „Dimitrie Castroian” Huși și Spitalul de Psihiatrie Murgeni. Acțiunea este organizată de Inspecția Sanitară de Stat și se desfășoară la nivelul întregii țări. Se urmărește dacă există focare de infecții nosocomiale trecute sub tăcere, starea igienico-sanitară a spațiilor, precum și dotările și modul în care se respectă normele de cazare a pacienților.

Obiectivele specifice ale controlului sunt: verificarea respectării condițiilor pe care trebuie să le îndeplinească spitalele în vederea obținerii autorizației sanitare de funcționare, evaluarea modului în care spitalele respectă obligația legală de a înregistra, stoca, prelucra și transmite informațiile legate de activitatea proprie, analizarea măsurilor privind prevenirea infecțiilor nosocomiale, stabilirea modului în care spitalele se aprovizionează cu materiale de curățenie și produse biocide, precum și a nivelului de respectare a prevederilor legale privind gestionarea deșeurilor periculoase, evaluarea normelor de curățenie și sterilizare, stabilirea conformității produselor biocide și corectitudinea utilizării acestora etc.

La final, în funcție de neregulile găsite, inspectorii DSP vor aplica amenzi și/sau avertismente și, după caz, vor întocmi grafice de conformare, după care vor reveni pentru a verifica dacă, între timp, unitățile sancționate au remediat neconformitățile.

Trebuie spus că, pe parcursul anului trecut, echipele DSP Vaslui au efectuat 45 de inspecții la cele patru spitale publice din județ, plus cel privat. În total, au fost aplicate 50 de avertismente și 48 de amenzi contravenționale, în cuantum de 65.300 de lei. Spitalul Municipal de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad a încasat 22 de amenzi, cele mai multe, în valoare totală de 35.300 de lei. În ordine descrescătoare, a urmat Spitalul Județean de Urgență Vaslui, care a primit 15 amenzi, în valoare totală de 20.800 de lei. La Spitalul Municipal „Dimitrie Castroian” Huși, s-au aplicat șase amenzi, în valoare de 2.200 de lei, iar Spitalul de Psihiatrie Murgeni s-a ales cu patru amenzi, în valoare de 2.000 de lei. Nu în ultimul rând, spitalul privat, respectiv SC Spitalis SRL Negrești, a fost sancționat cu o amendă în valoare de 5.000 de lei.


Leave a Reply

%d bloggers like this: