Sprijin pentru începătorii în afaceri


afacere_fantoma128 de SRL-Debutant erau înregistrate la sfârşitul anului trecut în judeţul Vaslui.

Prin Programul naţional de stimulare a înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor aparţinând tinerilor (SRL-Debutant), se urmăreşte dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale, în scopul implicării tinerilor în structuri economice private. În această schemă, antreprenorii debutanţi pot primi maximum 10.000 de euro ca ajutor financiar nerambursabil, reprezentând 50% din investiţia pe care trebuie să o facă. Aceasta înseamnă că, pentru a primi 10.000 de euro, un debutant trebuie să investească şi el 10.000 de euro. De fapt, de la bun început, antreprenorul trebuie să dispună de 20.000 de euro, pentru că ajutorul de 10.000 de euro este oferit de stat prin decontarea ulterioară a cheltuielilor eligibile. Acesta este şi motivul pentru care, până acum, Programul SRL-D a fost criticat de potenţialii beneficiari, fiind cunoscută dificultatea pe care o întâmpină un antreprenor începător în a-şi asigura finanţarea menţionată.
Alte facilităţi de care pot beneficia tinerii în cadrul programului sunt: garanţiile acordate de Fondul Naţional de Garantare al Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii pentru creditele contractate în vederea realizării planurilor de afaceri acceptate de Ministerul Economiei, acoperind până la 80% din valoarea creditului solicitat, în limita sumei de 80.000 de euro; scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori, potrivit legii, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult patru salariaţi etc.
Pentru a putea beneficia de alocaţia financiară nerambursabilă de la stat, societatea trebuie să fie înfiinţată de un întreprinzător debutant de până în 35 de ani, ca asociat unic, sau de cel mult cinci întreprinzători debutanţi asociaţi. De asemenea, beneficiarii trebuie să angajeze, cu contract de muncă pe durată nedeterminată, cu normă întreagă şi să menţină în activitate cel puţin doi salariaţi de la momentul obţinerii facilităţilor şi să reinvestească, anual, cel puţin 50% din profitul realizat în anul fiscal precedent.
La sfârşitul anului trecut, întreprinzătorii din judeţul Vaslui aveau înregistrate 128 de SRL-D, dintre care 125 erau în funcţiune. Tinerii afacerişti din judeţ aveau şi 32 de rezervări de denumiri de firme, dintre care 27 expirate, depăşind termenul legal de trei luni. Printre activităţile noilor microîntreprinderi se numără transportul rutier şi de mărfuri, construcţiile, reparaţiile de autovehicule, comerţul cu amănuntul, restaurantele etc.


Leave a Reply

%d bloggers like this: