Stăm cam prost cu cifrele… Sus șomajul, jos economia


Avem mulți șomeri și o industrie care a intrat la apă, dar tot nu se găsește forță de muncă. “De mai mult timp, noi spunem că pentru județul Vaslui ar trebui aprobat un program special de investiții pentru diminuarea diferențelor economice cu media națională”, a spus Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii Vaslui.

Potrivit reprezentanților Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vaslui, la sfârșitul lunii mai, în evidențele instituției erau înregistrați 15.394 de șomeri. Din numărul total, 1.771 erau șomeri indemnizați și 13.623, neindemnizați. Rata șomajului înregistrat la sfârșitul lunii mai în județul Vaslui a fost de 10,49%. Conform datelor AJOFM Vaslui, rata șomajului este în scădere cu 0,27 puncte proncentuale față de luna anterioară, când s-a înregistrat o valoare de 10,76%. Rata șomajului înregistrată în rândul femeilor a fost de 8,10%.
În proiecția principalilor indicatori economico-sociali în profil teritorial până în anul 2020, Comisia Națională de Prognoză (CNP) nu are date optimiste pentru economia locală. Rata șomajului care se va înregistra la sfârșitul anului va fi de 10,4%, iar în anul 2020 va fi de 9,6%, procent care va fi cel mai mare din România. Astfel, în timp ce economiilor altor județe vor avansa și vor absorbi forța de muncă locală, în județul Vaslui oferta de locuri de muncă se va menție la un nivel scăzut. Potrivit datelor CNP, în Regiunea Nord Est, în anul 2020 rata șomajului va avea următoarele valori: Bacău – 5,5%, Botoșani – 3,6%, Iași – 3,8%, Neamț – 4,5%, Suceava – 4%.
Cu o rata a șomajului ridicată, județul Vaslui nu va excela nici la numărul total al salariaților. De la 55.500 salariați în 2017, peste trei ani Vasluiul va avea un total de 63.900 salariați. În anul 2020, restul județelor din Moldova vor avea următorul portofoliu de salariați: Bacău – 125.700 salariați, Botoșani – 62.400, Iași – 177.700, Suceava – 114.700 , Neamț – 95.000.
Cu un număr mare de șomeri și o evoluție lentă în ceea ce privește creșterea grupei de salariați, Vasluiul va avea în anul 2020 cea mai mică valoare a produsului intern brut (PIB) din Moldova.
În anul curent, PIB-ul înregistrat pe județele din regiune este prognozat la următoarele valori: Bacău – 15.653 milioane de lei, Botoșani – 7.933 milioane de lei, Iași – 25.286 milioane de lei, Neamț – 10.261 milioane de lei, Suceava – 14.821 milioane de lei, Vaslui – 7.262 milioane lei.
În anul 2020, bogăția contabilizată de firecare județ din Moldova este estimată la următoarele cifre: Bacău – 19.773 milioane de lei, Botoșani – 9.944 milioane de lei, Iași – 31.830 milioane de lei, Neamț – 12.789 milioane de lei, Suceava – 18.407 milioane de lei, Vaslui – 9.109 milioane de lei.

Zeci de firme au dispărut

De la o zi la alta, firmele sunt nevoite să-și sisteze activitatea din cauză că nu mai fac față datoriilor pe care le au de plătit la stat, bănci și furnizori. Într-o astfel de situație, mulți dintre administratorii de firme ajung în insolvență sau se trezesc cu executorul la ușă.
Concret, în primele cinci luni ale anului, mediul de afaceri vasluian a contabilizat zeci de suspendări de activitate. Potrivit datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului, în perioada 1 ianuarie – 31 mai 2017, la nivelul județului Vaslui 112 firme și-au suspendat activitatea, cu 5,66% mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut, iar 63 au fost dizolvate. Totodată, alte nu mai puțin de 338 de societăți au fost radiate din Registrul Comerțului, în timp ce 43 au intrat în insolvență, procedură care, în anii trecuți, a fost solicitată de sute de agenți economici vasluieni
Pentru județul nostru, care are o economie ce se bazează în mare parte pe IMM-uri, volumul falimentelor din ultimii ani a fost fatal. În primul rând, piața muncii a fost blocată, cererile de locuri de muncă depășind cu mult posibilitățile de angajare ale firmelor. Pe acest trend, în ultimii ani, Vasluiul s-a instalat pe primele locuri la nivel național în topul județelor cu cea mai mare rată a șomajului raportată la populația activă.
Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii (APIMM) Vaslui, a declarat că trebuie adoptate urgent măsuri de stimulare economică, în caz contrar, mediul de afaceri se va confrunta în continuare cu închideri de firme, suspedări de activitate etc: “Pentru creșterea cifrei de afaceri și profit, sunt necesare două condiții: investiții de stat și finanțare din partea băncilor, precum și atragerea fondurilor europene. De mai mult timp, noi spunem că pentru județul Vaslui ar trebui aprobat un program special de investiții pentru diminuarea diferențelor economice cu media națională. Județul Vaslui trebuie declarat zonă defavorizată economic, pentru a se acorda facilitățile necesare relansării investițiilor”.


Leave a Reply

%d bloggers like this: