Statisticile care nu ne țin de foame: Sărăcia Vasluiului, o realitate


Creșterea economică mult trâmbițată de actualul guvern nu se resimte în județul nostru și nici la nivelul Regiunii Nord-Est, aflate în continuare în topul sărăciei.

Pentru vasluieni, anunțul guvernului precum că România a înregistrat anul trecut cea mai mare rată de creștere economică din Uniunea Europeană nu înseamnă absolut nimic. Nici creșterea zisă “explozivă” din prima jumătate a acestui an nu s-a resimțit câtuși de puțin în județul nostru. Dimpotrivă! Între altele, șomajul a rămas cel mai mare din țară, cu o rată de peste 10% din populația activă, în vreme ce la capitolul locuri de muncă vacante ne situăm în coada clasamentului național, cu doar 200-300 la număr.
Nimic nu s-a mișcat nici în “pungile de sărăcie rurală” declarate prin Strategia de dezvoltare teritorială a României, aprobată în primăvară de guvern, iar pauperitatea populației face ravagii în județ, așa cum arată și ultimul barometru Eurostat – Institutul de Statistică al Uniunii Europene. Într-un top al sărăciei extreme, anul trecut, regiunea cea mai afectată era cea de Nord-Est, unde procentul populației afectate ajungea la 35,6%.
Potrivit aceluiași institut, la sfârșitul anului trecut, 7,6 milioane de concetățeni trăiau într-o stare de sărăcie extremă. Aproape o treime dintre ei trăiesc în condiții de privare materială severă, proporția fiind de trei ori mai mare decât media Uniunii Europene.


Leave a Reply

%d bloggers like this: