Statul nu reușește să se achite de obligații: Probleme cu medicamentele


farmacie1În județul Vaslui, sute de bolnavi nu își găsesc medicamentele de care au nevoie în farmacii și le procură din străinătate pe sume mari. Bolnavii internați nu trebuie să plătească absolut nimic la spital. Dacă li se cere așa ceva, trebuie să reclame imediat sau să meargă la casieria spitalului cu bonurile pentru a-i fi decontate.

Negăsind în farmaciile noastre ce au nevoie ajung să facă tot felul de interveneții pe la rude ori cunoscuți ca să le procure medicamente din Bulgaria, Ungaria, Moldova, Austria. Sunt doar câteva dintre țările de unde oamenii reușesc, dacă au bani, să își fac rost de tratamentul pe care statul român ar fi trebuit să îl asigure. Mii de medicamente au dispărut în ultimii ani de pe piața farmaceutică românească. Unele au înlocuitori, altele nu. Ilona Marin a fost recent diagnosticată cu cancer mamar și a început curele de chimioterapie, apoi a urmat operația și ședințele de radioterapie. Medicii i-au recomandat un tratament cu Tamoxifen, pilule pe bază de hormoni, care previn revenirea bolii. Medicamentul nu este însă de găsit la nicio farmacie.
“Eu personal am mers pe la toate farmaciile din județ, Soțul și copiii au mers șI în țară și au căutat. Am încercat să îl aducem pe comandă, dar nu a fost posibil”, spune femeia.
Într-un final, niște rude au ajutat-o să cumpere medicamentele din Austria. Pentru două luni de zile, contra cost. A plătit 200 de lei pentru un medicament pe care România i l-a asigurat gratuit până în aprilie, când compania care îl produce nu îl mai poate aduce în țară. Pentru o lună de terapie este nevoie de două cutii, iar medicii oncologi prescriu pe o rețetă, care e valabilă 30 de zile, tratamentul pe trei luni. Astfel, o pacientă primește dintr-un foc șase cutii. Tamoxifenul este doar un exemplu.

Este interzis ca cei internați să își cumpere medicamente

Spitalele care cer bolnavilor să-și cumpere medicamente sau materiale sanitare pe durata internării vor fi sancționate cu reținerea a 1% din valoarea contractului cu casa de asigurări de sănătate și chiar rezilierea acestuia.
“Un pacient, când se internează, nu trebuie să fie pus să plătească nimic pentru medicamente și materiale sanitare. Dacă este pus, atunci trebuie să se întoarcă la casieria spitalului și să solicite decontarea. Încercăm să reglăm această situație. Sigur că luăm măsuri concrete: atunci când un furnizor de servcii medicale greșește i se întrerupe contractul cu casa pentru o perioadă. Nu cred că cineva își permite să greșească dacă pierde contractul cu casa”, spun cei de la Casa de Sănătate.
Practic, orice funizor, manager, medic, șef de secție care trimite bolnavii să-și ia medicamente este sancționat.
“Dacă un spital greșește cu ceva, sigur nu poți să închizi spitalul. Prima sancțiune va fi de 1% din valoarea totală de contract. Dar dacă greșește continuu, atunci putem merge și până la rezilierea contractului. Deciziile se iau cu celeritate. Pacientul poate să reclame în foarte multe locuri astfel de situații, inclusiv la CNAS. }inem cont de reclamațiile pacientului. De asemenea, vor fi sancționați și cei care le cer coplată pacienților care au bilet de trimitere”, mai spun șefii Casei de Sanantate.


Leave a Reply