Statul sprijină… statul acasă: Și șomer, și în concediu!


Anul trecut, sute de șomeri vasluieni s-au îmbolnăvit pe capete și au intrat în concediu medical.

Sute de vasluieni care au intrat în șomaj în 2017 au apelat la o metodă pe cât de simplă, pe atât de eficientă, de a-și rotunji veniturile: concediul medical. Pentru unii, certificatul medical este doar un tertip de prelungire a perioadei în care stau acasă pe banii statului.

Anul trecut, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vaslui a plătit peste 700 de concedii medicale.

“Numărul concediilor medicale acordate șomerilor în 2017 a fost de 732. Suma totală plătită beneficiarilor de concedii medicale în perioada menționată a fost de 219.246 de lei”, a declarat Laura Toporăscu, purtătorul de cuvânt al AJOFM Vaslui.

Pentru stabilirea indemnizației de concediu medical se iau în calcul veniturile pe ultimele șase luni. De exemplu, pentru o persoană care este în șomaj de o lună până la șase luni, se ia în considerare salariul pe care l-a primit. Dacă aceste venituri sunt mari, rezultă o valoare superioară indemnizației de șomaj. În funcție de gravitatea bolii, statul plătește între 75-100% din media veniturilor pe ultimele șase luni.

Șomerii indemnizați trebuie să anunțe AJOFM de apariția stării de incapacitate temporară de muncă și să ofere datele de identificare ale medicului prescriptor și unității în care funcționează acesta, în termen de 24 de ore de la data acordării concediului medical.

„În cele două luni trecute din acest an, au fost acordate deja 27 de concedii medicale șomerilor, pentru care instituția a plătit suma de 17.408 lei”, a mai spus Laura Toporăscu.


Leave a Reply

%d bloggers like this: