“Stop diagnostic pe net! Mergi la cabinet!”


Colegiul Medicilor din România (CMR) a lansat campania „Stop diagnostic pe net! Mergi la cabinet”, care are ca scop informarea și conștientizarea populației asupra riscurilor la care se expune atunci când internetul ia locul medicului. Potrivit CMR, pacienții care mai întâi apelează la sisteme neconvenționale riscă întârzirea unui diagnostic corect sau ratarea acestuia și ajung la medic într-o etapă avansată a bolii, fapt care poate reduce semnificativ șansa de vindecare și pentru care nimeni nu poate fi tras la răspundere.
„Rețelele de socializare au milioane de utilizatori. Nu pot fi terapii valabile nici măcar pentru doi oameni, fie ei și gemeni. Nu există boală, există bolnavi. Aceeași boală diferă ca exprimare, ca evoluție, ca posibilități terapeutice, ca resurse de vindecare de la un om la altul, de la un frate geamăn la un frate geamăn. Nu tot ceea ce este îngăduit ne este și de folos. Să alegem ceea ce ne este de folos atunci când este vorba despre sănătatea noastră – sfatul medicului”, explică reprezentanții CMR.
Inițiatorii campaniei recomandă pacienților să meargă la medic pentru orice problemă de sănătate, să aibă încredere în medicul curant, să urmeze sfaturile și indicațiile medicale și nu în ultimul rând să nu întârzie prezența la medic prin apelarea la diverse mijloace alternative.
CMR arată că mijloacele terapeutice neconvenționale nu oferă nici garanția formării academice a celor care oferă astfel de servicii, nici garanții juridice pentru cel care le primește: „Medicii din România se simt și sunt responsabili de securitatea sanitară a cetățenilor, a pacienților. Chiar dacă noi, CMR, nu avem astăzi o cercetare statistică (profesionistă sau nu) asupra acestui subiect, știm cu toții din practica de zi cu zi că avem tot mai mulți și tot mai adesea pacienți care doresc să-și ia informații, diagnostice și terapeutice din medii neconvenționale, în speță internetul și rețelele de socializare, dar nu exclusiv”.


Leave a Reply

%d bloggers like this: