Succesul vine cu fonduri europene: “Pe toate palierele, pe toate sursele de finanțare deschise, Hoceniul a accesat fonduri”


Vasile Țabără, primarul comunei Hoceni

Stradă, școală, apă curentă și canalizare, dispensar, cămin cultural, iată infrastructura minimă la care trebuie să aibă acces cetățenii din mediul rural pentru a simți că trăiesc într-o țară cu adevărat europeană. În satele vasluiene, toate obiectivele enumerate pot fi obținute cu bani europeni. Exemplele pe care continuăm să le oferim în rubrica de față demonstrează că se poate acolo unde există viziune și strategii clare, în loc de interese ascunse și risipă.

De câțiva ani, majoritatea unităților administrativ-teritoriale din județ se gospodăresc pe seama unor bugete de venituri și cheltuieli secătuite. Adesea, încasările nu acoperă în totalitate nici cheltuielile de funcționare. Despre realizarea de investiții este greu de vorbit. Șansa aleșilor locali implicați în soarta comunității o reprezintă atragerea de fonduri pe diversele programe de finanțare, printre care și cele europene.

La Hoceni, oamenii au înțeles că stă în puterea lor să trăiască civilizat. Primarul Vasile Țabără povestește că s-a bazat pe fondurile europene, la care nu a ajuns ușor, ci cu multă insistență și mai ales cu proiecte bune. A primit până acum câteva milioane de euro, bani nerambursabili, axându-se pe utilități, nu pe investiții de formă.

Așa se face că oamenii din comună l-au ales și îl realeg de 17 ani pe Vasile Țabără, iar primul gospodar al localității le-a răsplătit încrederea, îmbunătățind serviciile publice și infrastructura, pe care le-a adus la standarde moderne. Imediat după preluarea mandatului, în anul 2000, s-a pus pe treabă.

“Mi-am dat repede seama că era necesar să derulăm investiții utile pentru comunitatea noastră, să dispară această discrepanță mare dintre orașe și mediul rural. Era și este încă nevoie de proiecte pentru sănătate, educație, cultură, să reabilităm drumuri, sisteme de apă”, ne-a declarat Vasile Țabară.

“Am adus în jurul meu o echipă de tineri ambițioși” 

– Ce ne puteți spune despre proiectele pe care le-ați dezvoltat până astăzi?

– Dacă ar trebui să vorbim de modul cum se administrează o comună, lucrurile nu sunt descoperite de mine și nici la Hoceni. Așa după cum am mai arătat și cu alte ocazii, comunitățile pe care noi le conducem sunt diferite, de la structură, populație, localități componente, până la distanța față de cele mai apropiate orașe, așa că administrarea unei comune este o activitate greoaie, complicată. De la început, m-am străduit să ating majoritatea activităților ce țin de bunul mers al administrației publice, și pot spune că am reușit. Am reușit prin realizarea activităților într-o ordine a priorităților: infrastructură de drumuri în toate cele șase sate, alimentări cu apă și canalizări, modernizarea școlilor. În felul acesta, am considerat că elementele de bază ale unei comunități sunt realizate. De fapt, unele sunt finalizate, altele în curs, altele în fază de proiect. Am înțeles întotdeauna că, folosind banii de la bugetul local, putem să administrăm activitățile de zi cu zi, iar realizarea obiectivelor mari se pot face doar cu atragerea de fonduri, mai ales europene. În acest moment, comuna Hoceni are scoase la licitație câteva asemenea obiective. În satul Barboși, imediat după cunoașterea constructorilor, vom demara lucrările la rețeaua de alimentare cu apă și de canalizare. Apoi, la nivelul comunei, vom ridica un centru after-school și vom dota căminul cultural cu instrumente de fanfară. Este un proiect cu mai multe componente, derulat prin Autoritatea de Finanțare a Investițiilor Rurale din Iași, cu o valoare de două milioane de euro. Am mai depus șase proiecte la Ministerul Dezvoltării, în vederea realizării unor lucrări de asfaltare a drumurilor din satele Hoceni și Deleni, precum și la canalizarea din Șișcani și Tomșa. Au primit finanțare doar două, cele cu asfaltarea.

– Cam câte milioane de euro au ajuns până acum în comuna Hoceni?

– Nu am făcut o evaluare, dar vreau să spun că, pe toate palierele, pe toate sursele de finanțare deschise, Hoceniul a accesat fonduri și ele se regăsesc în obiectivele fără de care nu ar putea să funcționeze o comunitate:  școli, grădinițe, centru de zi, centru administrativ comunitar, dotări cu utilaje și mașini, drumuri asfaltate, alimentări cu apă și canalizare. Fac o paranteză: în trei dintre localitățile comunei, sistemele de alimentare cu apă sunt funcționale. La sfârșitul anului trecut, am și pus în funcțiune sistemul de alimentare din Deleni.

– Bănuim că nu a fost un drum ușor.

– Și prin faptul că depunem o cerere de finanțare este un efort, o muncă destul de complexă, și din acest motiv am adus în jurul meu o echipă de tineri ambițioși, cu care pregătim promovarea de proiecte. Sunt în aparatul de specialitate al primarului doi oameni care se ocupă numai cu activități de atragere de finanțări. Au fost și situații în care am apelat la firme de consultanță.

“Este nevoie de o structură care să asigure cofinanțarea”

– Să înțelegem că în cadrul primăriei ați constituit un birou care se ocupă de aceste proiecte?

– Da, există un birou, iar comuna noastră are și o strategie de dezvoltare pentru perioada 2016-2020, în care sunt cuprinse toate nevoile și obiectivele ce țin de dezvoltare. O dovadă în plus că noi am luat lucrurile într-o ordine a priorităților este că nu avem un sediu de primărie nou, deși este foarte necesar. Mai intâi, am pus bazele infrastructurii, apoi o să ne orientăm și asupra unor astfel de obiective.

– În opina dumneavoastră, ar fi necesar un fond național de cofinanțare pentru comunele care nu-și permit sumele cerute de forurile europene?

– Acest lucru este o problemă. De exemplu, la implementarea proiectelor cu rețeaua de apă și canalizare din satul Barboși, construirea centrului after-school și dotarea căminului cultural cu instrumente muzicale, în valoare de două milioane de euro, primăria ar trebui să aibă pregătiți banii pentru TVA. Acest aspect îngreunează implementarea, duce la tergiversarea executării lucrărilor și ne pune în situația de a accesa împrumuturi bancare, ceea ce este dificil pentru o comunitate din mediul rural. Prin urmare, chiar este nevoie de o structură care să asigure cofinanțarea proiectelor cu fonduri europene.

– Ați fost ajutat de autoritățile județene?

– Întodeauna am avut o colaborare bună cu autoritățile județului, și acesta este un lucru important. Nu putem altfel să ne propunem obiective mari în comuna Hoceni. Ne trebuie avize, studii, date și informații, deci trebuie să colaborăm foarte bine cu toate instituțiile.

– Ce planuri aveți acum?

– Reamintesc că Hoceniul are o strategie de dezvoltare. Deocamdată, urmărim să realizăm alimentări cu apă și canalizări în toate cele șase sate ale comunei, asfaltarea tuturor străzilor, construirea unor platforme de colectare a gunoiului de grajd, un nou sediu al primăriei.


Leave a Reply

%d bloggers like this: