Suntem printre județele în care salariul mediu net va crește cel mai puțin: Prognoză întunecată pentru Vaslui


În privința creșterii estimate până în anul 2020 a salariului mediu, județul nostru ocupă un loc codaș, cu 477 de lei. Vasluianul abia va trece de un venit de 2.000 de lei pe lună, după plata tuturor taxelor și impozitelor, adică jumătate din salariul liderilor naționali.

Comisia Națională de Prognoză tocmai a publicat un studiu în privința creșterii salariului mediu net pe economie, emițând, totodată, prognozele pentru următorii ani, pe județe. Astfel, salariul mediu net va crește cu 26 la sută până în 2020, de la 2.274 de lei, la 2.864 de lei, potrivit estimărilor elaborate de analiști, însă majorarea nu va fi uniformă, ba chiar dimpotrivă. Locuitorii din județele considerate și acum prospere vor avea parte de creșteri de două ori mai mari decât cei din zonele mai sărace, astfel că discrepanțele regionale se vor resimți și mai tare. Doar în nouă județe, între care Vasluiului nici prin cap nu-i trece să se numere, majorările vor depăși media națională, prognozată la 590 de lei.
Județul nostru ocupă din acest punct de vedere abia locul 12 din coadă, cu creștere estimată a salariului net de 477 de lei. Trebuie spus că amărâții amărâților sunt vecinii noștri de regiune nemțenii, care vor înregistra o majorare de 381 de lei. Ieșenii, însă, ne vor băga de tot în ceață, cu o creștere de 606 lei, aproape cu 25% mai mare decât a noastră.
Fruntaș este, cum altfel, bucureșteanul, care, cu o majorare de 850 de lei (cam dublă față de cea a vasluianului!), va ajunge să câștige 4.057 de lei, bani care-i vor rămâne după plata tuturor taxelor și impozitelor. Noi ne vom mulțumi cu puțin peste 2.000 de lei, adică jumătate din salariul liderilor naționali.
Într-un top al celor mai bine plătiți angajați în 2020, Ilfovul se află pe locul doi, cu un salariu mediu net de 3.300 de lei, iar Clujul pe poziția a treia, cu 3.200 de lei.
Analiștii economici spun că nivelul salariilor reflectă structura economiei și că este normal ca în județele cu industrii performante, acolo unde au venit investitorii străini, veniturile să fie mai mari.
Chiar și cu aceste posibile creșteri, angajații români vor rămâne cel mai prost plătiți din Uniunea Europeană, doar bulgarii fiind situați sub nivelul la care ne găsim noi. În Ungaria, salariul mediu lunar este acum de 600 de euro, în Slovacia – 800 de euro, iar în Polonia – 750 de euro. În toate statele dezvoltate ale UE salariul mediu net depășește 1.000 de euro, în unele dintre ele chiar 1.300 de euro. Cel mai bine plătiți sunt locuitorii din Liechtenstein și din Monaco, unde salariile medii trec de 5.000 de euro, urmați de cei din Norvegia, Luxemburg și Danemarca – 3.000 de euro. În Franța, Germania, Italia, Olanda și Austria, veniturile din salariile lunare depășesc 2.000 de euro.


Leave a Reply