Surpriză nu prea plăcută pentru Vasluiul anului 2018: Taxe și impozite mărite!


Proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor și taxelor locale, precum și a taxelor speciale pentru anul 2018 a suscitat vii discuții în ședința de săptămâna trecută a Consiliului Local Vaslui. În cele din urmă, consilierii au aprobat majorarea dărilor, dar nu strigător la cer, primarul Vasile Pavăl insistând că nu dorește împovărarea contribuabililor: „În fiecare an, vasluienii dau dovadă de spirit civic, achitându-și obligațiile față de bugetul local. Avem cel mai ridicat nivel de încasare a taxelor și impozitelor din țară – peste 90%”.

Consilierii locali vasluieni au hotărât majorarea taxelor și impozitelor pentru anul viitor. Decizia a fost adoptată după ce au fost analizate încasările pe 2017, precum și o serie de noi acte normative prin care se vor pierde niște surse de bani.

Eugen Boț

“Executivul a propus majorarea unor categorii de impozite și taxe locale, și aici mă refer la impozitul pe clădiri rezidențiale la persoanele fizice – cu 11%, impozitul pe terenurile situate în intravilan la persoane fizice și juridice – cu 10%, precum și la impozitul la mijloacele de transport la persoanele fizice și juridice – cu 20%. Această majorare este urmarea faptului că au apărut modificări legislative care, pe de o parte, au impus-o, iar, pe altă parte, există și sunt stipulate în actele normative în vigoare o serie de cheltuieli publice care sunt obligatorii de efectuat de către administrația publică locală. Fac precizarea că, la nivelul municipiului Vaslui, impozitele și taxele locale au fost cam la același nivel o perioadă lungă – 12 ani! Am încercat ca noul cod fiscal, transpus în nivelul impozitelor și taxelor locale, să afecteze cât mai puțin populația municipiului Vaslui. Este însă nevoie să finanțăm cheltuielile publice pentru utilități, spații verzi, sistemul de învățământ, subvenții, protecție socială. Aceasta a fost în principal motivația majorării unor impozite și taxe locale. Procentul de majorare acoperă efectiv ceea ce s-a diminuat prin alte acte normative. La o garsonieră de 18 mp, se achitau 52 de lei impozit în 2017; în 2018, se vor plăti 58 de lei, deci doar șase lei în plus. Pentru un apartament cu două camere, cu o suprafață de 55 mp, de la un impozit de 130 de lei se vor plăti 145 de lei, iar la un apartament cu patru camere de 85 mp, de la 197 de lei ne vom duce la 219 lei. Bineînțeles, rămân cele două termene de plată: 31 martie – 30 septembrie. Dacă se achită totul până la primul termen, se obține bonificația de 10% atât la persoanele fizice, cât și la cele juridice. De asemenea, se mențin facilitățile acordate anumitor categorii de persoane. Ne dorim ca aceste impozite și taxe locale să fie la un nivel suportabil pentru vasluieni și cred că am reușit acest lucru”, a declarat Eugen Boț, directorul Direcției Economice din cadrul Primăriei Vaslui.

În prezent, taxele și impozitele locale reprezintă 18-22% din veniturile bugetului local, nivel pe care primăria dorește să-l mențină.

Vasile Pavăl

“Nu știu acum ce alocări vor fi de la bugetul consolidat al statului. Sunt contracte și angajamente în derulare care vor trebui continuate și finanțate și în 2018. Putem intra în procese cu constructorii, dacă nu asigurăm finanțarea. Trebuie să ținem cont de faptul că a fost modificat costul utilităților – energie electrică, gaze naturale, plus majorarea salariului minim pe economie. Toate acestea au influență în costuri. Veniturile trebuie să fie într-un anumit prag pentru a putea participa la proiecte europene. Trebuie păstrat acest echilibru. Să realizăm ce ne-am propus pentru ca în 2018 să ne desfășurăm corect activitatea. Sunt investiții în derulare în Centrul Civic, pe strada Republicii, pe 13 Decembrie, la noul bazar și altele. Anul trecut, am dat 30 de miliarde de lei vechi numai pentru școli”, a subliniat Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui.

În total, peste 35.000 de persoane fizice și aproape 2.000 de persoane juridice sunt în evidențele Primăriei Vaslui ca plătitoare de taxe.

„În fiecare an, vasluienii dau dovadă de spirit civic, achitându-și obligațiile față de bugetul local. Avem cel mai ridicat nivel de încasare a taxelor și impozitelor din țară – peste 90%. Faptul că oamenii văd că se fac lucrări de modernizare sau reabilitare a infrastructurii, având astfel siguranța că banii lor sunt investiți tot spre binele lor, este, poate, unul dintre motivele pentru care sunt buni platnici”, a încheiat primarul Vasile Pavăl.


Leave a Reply

%d bloggers like this: