Sute de agenți economici certați cu legea


Pe parcursul lunii trecute, echipele Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui au efectuat 155 de controale la agenți economici, în urma cărora 76 de angajatori au fost sancționați contravențional ca urmare a neconformităților constatate: nouă pentru nereguli în domeniul relațiilor de muncă și 67 pentru nereguli în domeniul securității și sănătății în muncă.

“Au fost aplicate 110 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 79.000 de lei. În domeniul relațiilor de muncă, au fost aplicate nouă amenzi, în cuantum de 71.300 de lei, pentru munca fără forme legale. S-a descoperit că trei angajatori foloseau câte șase persoane fără forme legale de angajare. Precizăm că pentru fiecare persoană identificată fără forme legale agenții economici pot fi sancționați cu amendă între 10.000-20.000 de lei. Pentru contravențiile săvârșite după data de 7 septembrie agenții economici au fost sancționați cu amendă de 20.000 de lei. Alte 101 de sancțiuni, în valoare totală de 18.000 de lei, au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor legale din domeniul securității și sănătății în muncă. Angajatorii respectivi au fost amendați pentru neelaborarea instrucțiunilor proprii pentru fiecare loc de muncă, neasigurarea examenului medical la angajare și periodic, neefectuarea instructajului de protecția muncii, lipsa echipamentului de lucru și de protecție, neasigurarea materialelor necesare informării și instruirii lucrătorilor, neevaluarea riscurilor locurilor de muncă etc.”, ne-a declarat Gheorghe Chirvase, inspector-șef al ITM Vaslui.

Tot în septembrie, au fost comunicate patru evenimente la locul de muncă, care sunt în curs de cercetare în vederea stabilirii cauzelor și împrejurărilor în care s-au produs.


Leave a Reply