Tablă de şah cu greutate


Municipiul Vaslui se laudă cu cea mai mare tablă de şah în aer liber din România. Ea a fost inaugurată în prezenţa Elisabetei Polihroniade, mare maestru internaţional, preşedinta Federaţiei Române de Şah. Piesele cântăresc zeci de kilograme, iar tabla are o sută de metri pătraţi. Iubitorii acestui sport pot folosi locaţia cu titlu gratuit, însă trebuie să aibă forţă pentru a urni piesele.
sah_in_aer_liberVasluiul a intrat în galeria selectă a oraşelor europene care se laudă cu o tablă de şah în aer liber. Municipalitatea a decis ca, odată cu modernizarea centrului civic, să construiască şi această tablă, care e cea mai mare din România: o sută de metri pătraţi! Nici piesele de joc nu sunt de neglijat. Acestea sunt destul de voluminoase, fiecare cântărind kilograme bune, astfel că iubitorii sportului minţii au nevoie de forţă pentru a le putea urni.“Tabla de şah va fi utilizată de toţi cei care doresc să o facă. Vor fi puse la dispoziţie piesele, vor fi asigurate cele necesare, astfel încât să devină utilă”, a spus primarul Vasile Pavăl.
Edilul promite că aici vor avea loc periodic partide demonstrative, organizate de cluburile de şah din Vaslui. Prima s-a disputat chiar la momentul inaugurării, Rareş Bighiu, vicecampion mondial la şapte ani, şi Diana Saizu, multiplă medaliată în competiţiile naţionale, rememorând o partidă nemuritoare, jucată prima oară în anul 1851, la Turneul Internaţional de şah de la Londra, de francezul Lionel Kieseritzki şi germanul Karl Ernst Adolf Andressen.

Remiză între Pavăl şi Polihroniade

Primele mutări pe imensa tablă de şah au fost făcute de marele maestru internaţional Elisabeta Polihroniade, preşedinta Federaţiei Române de Şah, şi de primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavăl. Nu doar mintea a avut de lucru, ci şi muşchii. Regele şi regina măsoară peste un metru înălăime şi cântăresc peste 30 de kilograme fiecare.
“Pionul, care este cea mai mică piesă, dacă se străduieşte şi ajunge la capătul tablei, se poate transforma în cea mai puternică piesă, în damă. Acest joc de şah îi ajută pe copii în dezvoltarea spiritului socializării”, a declarat Elisabeta Polihroniade.
După câteva mutări, cei doi au decis să pună capăt partidei, printr-o remiză.
“Nu am vrut să-l bat pe domnul primar, nici la propriu, nici la figurat. Mi-era frică să nu mă bată dânsul”, a glumit Elisabeta Polihroniade.
Evenimentul s-a petrecut în prezenţa a sute de vasluieni, edilul susţinând că e un mai vechi vis al său, care s-a materializat abia acum.
“Centrul civic a fost piesa de rezistenţă a modernizării Vasluiului. Inaugurarea acestei table de şah reprezintă o mai veche dorinţă de-a mea, aceea ca vasluienii care iubesc şahul să aibă un loc numai al lor, cum rar se găsesc în România”, a menţionat primarul.

Şahul, disciplină opţională

Marele maestru internaţional Elisabeta Polihroniade a vorbit despre introducerea şahului ca disciplină opţională în şcoli, considerând că acest lucru va avea efecte pozitive asupra copiilor, care trebuie încurajaţi de la vârste cât mai mici să practice sportul minţii.
“Sunt foarte fericită. Este visul vieţii mele de cel puţin 20 ani. Este bine să se introducă şahul în şcoală pentru că îi ajută pe copii în gândire, să socializeze. Ei trebuie să fie obişnuiţi de mici cu tabla de şah, cu piesele, apoi vor decide singuri dacă vor urma mai departe şahul”, a declarat Elisabeta Polihroniade.

Participare record

Tabla de şah a fost inaugurată în debutul celei de-a V-a ediţii a Concursului Naţional de Şah pentru Copii, la care au concurat 53 de elevi de la 18 şcoli şi trei cluburi, din Vaslui, Cluj, Neamţ, Galaţi, Iaşi şi Republica Moldova.
Concursul a fost organizat de Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă “Aurora”, în parteneriat cu Primăria Vaslui şi Consiliul Judeţean. La întreceri a fost prezentă şi Elisabeta Polihroniade, care a devenit o invitată permanentă. Ea a susţinut un simultan cu toţi participanţii, unde a fost ajutată de Emil Dănuţ Gabăr, copreşedinte al clubului “Elisabeta Polihroniade”.sah_in_aer_liber1


Leave a Reply

%d bloggers like this: