Târgul Meșterilor Populari, Vaslui, ediția a XV-a: Copoul, prea mic pentru atâta târg!


50 de meșteri populari au fost prezenți la cea de-a XV-a ediție a târgului care a avut loc la sfârșitul săptămânii, în Parcul Copou din muncipiul Vaslui. Manifestarea a cuprins expoziții cu vânzare, recitaluri folclorice șamd. Meșteri olari consacrați, Daniel Ifrim, din Schitu Stavnic, județul Iași, și bucureșteanul Cristian Munteanu, și-au demonstrat măiestria pentru publicul vasluian.

Cea de-a XIV-a ediție a Târgului Meșterilor Populari s-a desfășurat în municipiul Vaslui, în perioada 8-10 septembrie, în Parcul Copou, la eveniment participând 50 de meșteri din Vaslui, Argeș, Suceava, Galați, Bacău, Iași, Cluj, Bistrița Năsăud, Maramures, dar și din Republica Moldova.
Oferta a fost, așa cum era de așteptat, extrem de diversificată, ca, de exemplu, oalele de sarmale în diverse dimensiuni și volume, unele chiar cu instrucțiuni de folosire („Se unge oala/cratița o singură dată cu untură de porc sau ulei. Se umple cu apă călduță și se lasă o zi, după care se poate folosi. Oalele/cratițele de sarmale se pot folosi în cuptor sau pe aragaz așezându-se pe o plită sau o tablă sau o țiglă)”. Am realizat aici că din ceramică sau lemn poți face orice care să arate bine și chiar tradițional: farfurii, străchini, boluri, carafe, căni, cești, glastre, solnițe, ploști, recipiente pentru zahăr, sare sau condimente. Unele obiecte „dădeau” spre artizanazul mai modern(ist) – statuete, vaze ornamentale gigantice, sau, dimpotrivă, te duceau în lumea istoriei străvechi. Nu au lipsit păsărelele cântătoare (deliciul copiilor de orice vârstă) care „sunau” atunci când puneai apă în ele și suflai.
“Au participat mulți meșteri populari recunoscuți, expresie a faptului că această manifestare devine din ce în ce mai importantă la nivel național, dar și a intenției noastre de descoperire de noi talente locale. De altfel, unul dintre obiectivele noastre declarate este păstrarea meșteșugurilor populare și transmiterea acestora către noua generație”, a declarat Lucian Onciu, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, principalul organizator al evenimentului, în parteneriat cu Primăria municipiului Vaslui.
Cei prezenți au putut asista și la evenimente artistice. Vineri seară, a concertat Corala bărbătească “Armonia” din Constanța, iar sâmbătă seară, basarabeanca Zinaida Bolboceanu și grupul folcloric “Mugurel” din Vaslui. Duminică, a fost rândul Ansambului “Trandafir de la Moldova” Huși, urmat de reprezentația Ansamblului de dansuri “Hora Vasluiului”.
Nu au lipsit demonstrațiile de măiestrie din partea meșterilor populari, vizitatorii având ocazia, în cele trei zile ale manifestării, să-i vadă lucrând la roata olarului pe celebrii Daniel Ifrim, din Schitu Stavnic, județul Iași, și bucureșteanul Cristian Munteanu.
Duminică, în prezența primarului municipiului Vaslui, Vasile Pavăl, s-a desfășurat și un concurs de artă culinară, la care au participat gospodine din mai multe zone ale județului.


Leave a Reply

%d bloggers like this: