“Tata mă trimite cu caprele. Dacă îi spun că nu vreau să mă duc, mă bate”: Copiii, extremă urgență!


De 1 Iunie, mulți copii din județul nostru nu au fost la cofetărie, nu au primit nici bomboane, ciocolată sau cadouri. Unii dintre ei nici nu știu cum este într-o tabără, în schimb, au învățat să prășească și să îngrijească de orătănii. Sunt acei copii care trăiesc în sărăcie, majoritatea la țară, care sunt trimiși la muncă chiar de către cei care ar trebui să-i iubească, să-i protejeze și să-i educe. Puțini ajung în atenția autorităților, căci sistemul funcționează cu încetinitorul și cu multe lacune.

Fenomenul exploatării prin muncă afectează un număr însemnat de copii din județul Vaslui, însă este greu de monitorizat, având în vedere că folosirea celor mici în gospodărie sau la câmp ține de normalitate în mediul rural și aproape nimeni nu o raportează ca abuz.

Informațiile centralizate la nivelul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui reliefează 130 de cazuri de abuz asupra copilului în primul trimestru al anului. Aproximativ 60% dintre acestea se înscriu în sfera neglijării parentale, urmate de abuzul emoțional, cu o pondere de aproximativ 10%, abuzul fizic și abuzul sexual.

Totodată, un studiu realizat de organizația “World Vision România” evidențiază că timpul mediu petrecut de copiii din mediul rural la muncă este de două ore, dar 13% dintre minorii chestionați au afirmat că muncesc, pe zi, patru ore sau mai mult.

„Tata mă trimite cu caprele. Dacă îi spun că nu vreau să mă duc, mă bate. Plec dimineața și mă întorc seara, când o ajut pe mama la găini și la porci. Întotdeauna îmi pare rău că vine vacanța pentru că, dacă mă duc la școală, mai scap, dar atunci când sunt acasă, trebuie să muncesc“, așa sună mărturia lui Liviu, zece ani, din Delești.

Ionela, din satul Slobozia, comuna Gârceni, are 13 ani. Se trezește la șapte dimineața și muncește până seara târziu. Prășitul, lucrul în grădină și treburile casnice sunt responsabilitatea ei. Lucrează cot la cot cu părinții, care nu au niciun venit și care își asigură existența doar din agricultură.

“Prășesc, am grijă de casă, am grijă de păsări, fac curat în casă, spăl vesela. Îmi organizez timpul”, spune fetița.

Pe Alexandru l-am găsit cosind la marginea Oșeștiului. Are 14 ani și știe la fel de bine ca un adult cum e să lucrezi la câmp : “Lucrez aproape toată ziua. La cosit e un pic mai greu, obosesc mâinile!”.

Unii copii prășesc până la opt ore pe zi chiar și pe caniculă. Pentru alții, părinții găsesc de lucru acasă, în bătătură.

Sute de copii din satele vasluiene au acum în față o vară lungă, la muncă pe câmp sau la păzit animalele pe dealuri. Nu merg la plajă, mulți dintre ei nici nu au văzut vreodată marea, nu pleacă în vacanță cu familia, căci abia își duc traiul de pe o zi pe alta, ci muncesc de dimineață până seara. Sunt acei copii fără copilărie, cu mâini chinuite, cu tălpile murdare și burta aproape goală.

„Legislația din România interzice munca copiilor care nu au împlinit 15 ani. În același timp, fenomenul exploatării prin muncă afectează un număr însemnat de copii, însă este greu de monitorizat, având în vedere că folosirea copilului în gospodărie sau la muncă ține de «normalitatea» mediului rural și aproape nimeni nu o raportează ca abuz”, explică reprezentanții DGASPC Vaslui.

„De cele mai multe ori, copiii exploatați prin muncă nu merg la școală și au foarte puțin timp la dispoziție să se joace, iar mulți dintre ei nu primesc nici hrană, nici îngrijire corespunzătoare, munca lor fiind de multe ori ascunsă de ochii publicului, desfășurându-se în locuri izolate și departe de familiile lor”, menționează polițiștii.

De obicei, copiii antrenați în munci fizice provin din familii nevoiașe, care, spun asistenții sociali de pe lângă primăriile comunale, primesc ajutor social. Asistenții sociali se plâng că nu au cum să țină o evidență a copiilor exploatați prin muncă sau a orelor pe care minorii le petrec robotind. De altfel, fenomenul este atât de des întâlnit, încât majoritatea a ajuns să dea regula, astfel că ar fi mai ușor de identificat cei care nu muncesc la câmp sau în gospodării!

Prevenirea abuzului și exploatării copilului, o prioritate a instituțiilor județului

Pe lângă Ziua internațională a copilului, luna iunie a adus în prim plan alte două date de însemnătate majoră, respectiv 5 iunie – Ziua împotriva violenței asupra copilului și 12 iunie – Ziua mondială împotriva exploatării copiilor prin muncă. Pentru a marca semnificația acestor zile și din dorința de a spori gradul de conștientizare a populației adulte, DGASPC Vaslui, în parteneriat cu Inspectoratul de Poliție al Județului și primăriile comunelor Albești, Blăgești, Lipovăț, Oșești și a orașului Murgeni, a organizat o serie de activități tematice.

„Vizăm identificarea de soluții de prevenire a actelor de agresiune asupra minorilor, indiferent de modul în care aceasta se manifestă. Încercăm să sensibilizăm părinții și să-i determinăm să reacționeze la mesajul nostru și, împreună cu factorii decizionali, să reușim adoptarea de măsuri concrete și eficiente pentru combaterea oricăror forme de încălcare a drepturilor copilului”, a declarat Irina Cîmpeanu, purtătorul de cuvânt al DGASPC Vaslui.

A fost înființat Avocatul Copilului

Din această lună, la Ministerul Muncii funcționează instituția Avocatul Copilului, care are mandatul de a promova drepturile copilului și a apăra respectarea acestora.

“Vocea copiilor trebuie să se facă auzită, iar prin înființarea Avocatului Copilului, ne dorim ca drepturile și interesele copiilor să fie apărate și promovate în fața tuturor, fie că vorbim de instituțiile de la nivel central sau local, fie de orice alți factori de decizie, ale căror hotărâri au impact asupra vieții acestora”, susțin autoritățile.

Avocatul Copilului va colabora cu organizațiile copiilor și va transmite informațiile primite de la acestea către factorii de decizie și autoritățile competente, având posibilitatea de a formula și propuneri de măsuri, menite să încurajeze participarea copiilor în luarea deciziilor care îi privesc.


Leave a Reply

%d bloggers like this: