Taxe mari pentru bârlădenii care vor să se căsătorească în împrejurări mai plăcute: Cât mai costă să spui “Da”?


Din această lună, cei care vor să se cunune în alte locații decât la Starea Civilă Bârlad vor trebui să scoată bani serioși din buzunar. Pentru oficierea căsătoriei la primărie ori în bisericile din oraș, consilierii locali au aprobat o taxă de 1.000 de lei, iar în cazul celor care optează pentru alte locații, 1.500 de lei.

Printre proiectele votate de aleșii bârlădeni în ședința extraordinară de luni, 31 iulie, se numără și o inițiativă ce vizează aprobarea locațiilor, a taxelor suplimentare și speciale, precum și a programului de oficiere a căsătoriilor de către Compartimentul Stare Civilă din cadrul Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor (SPCLEP). Concret, cine va dori să se cunune civil în sala de ședințe a primăriei (doar după ora 16, timp alocat 30 de minute) ori în una dintre bisericile din oraș va plăti 1.000 de lei, iar cine va opta pentru alte locații de pe domeniul public va achita o taxă de 1.500 de lei.
Tot 1.500 de lei vor plăti și cei care vor să spună „Da” la biserică după ora 16 (dacă nu sunt solicitări în aceeași zi pentru primărie). În ceea ce privește căsătoriile oficiate la Starea Civilă în week-end, însă după ora 13, amatorii vor achita o taxă de 150 de lei (timp alocat 15 minute).
Explicații a oferit directorul executiv al SPCLEP Bârlad, Monica Stoleriu, care a dat ca exemple alte localități din țară unde se practică taxarea suplimentară. Nu de alta, dar este nevoie de „trambalarea” ofițerului de stare civilă și a celor necesare până la locația solicitată de însurăței.
„Legislația prevede că se pot oficia căsătorii în alte locuri decât la Starea Civilă, însă cu aprobarea primarului, așa că am considerat necesar ca, pentru acoperirea cheltuielilor cu deplasarea, să se stabilească taxe speciale, diferențiale, pentru anumite locații, așa cum există și în alte localități din țară. Spre exemplu, la Deva taxa e 1.000 de lei, la Constanța – 1.500 de lei, la Roman și Bacău – 1.000 de lei. De asemenea, pentru siguranța ofițerului de stare civilă care se deplasează în timpul repausului săptămânal în aceste locații cu o serie de documente importante, am solicitat însoțirea acestuia de către un agent de la Poliția Locală, iar transportul să fie asigurat prin grija primăriei. De asemenea, propunem majorarea taxei de 130 de lei, valabilă pentru zilele nelucrătoare, la 150 de lei. Spre comparație, în alte localități, această taxă variază între 150-350 de lei. Totodată, solicităm stabilirea unei taxe de urgență în cuantum de 50 de lei în cazul în care se solicită eliberarea certificatelor de stare civilă duplicat pe loc sau în cursul aceleiași zile”, a declarat directorul executiv al SPCLEP Bârlad.
Deși unii consilieri s-au declarat împotriva stabilirii unor taxe atât de mari pentru nivelul de trai din Bârlad, până la urmă proiectul de hotărâre a trecut în forma inițiată de primar.


Leave a Reply

%d bloggers like this: