Taxe și impozite aproape neschimbate pentru hușeni


În ședința pe luna noiembrie a Consiliului Local Huși, aleșii au stabilit ca majoritatea impozitelor de anul viitor să rămână neschimbate. 2018 vine și cu vești mai puțin bune pentru hușeni, care vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunar pentru plata gunoiului și taxa pentru cimitir.

Ședința ordinară a Consiliului Local (CL) Huși din 28 noiembrie a fost una pe cât de lungă, pe atât de grea. Timp de două ore, aleșii au analizat și votat 22 de proiecte de hotărâre care mai de care mai importante, printre care cele privind impozitele locale, taxa de concesionare a locului de înhumare și cea pentru serviciile funerare, tarifele Centrului Public de Desfacere, taxa specială de salubrizare, tarifele de bază lunare pentru închirierea terenurilor și spațiilor din domeniul public și privat al municipiului, taxa de concesionare a terenurilor și taxa utilizată la Centrul de Radioficare.

“Am păstrat acolo unde s-a putut păstra! Ce am modificat am modificat conform unei ordonanțe de guvern, plus că s-au mai mărit salariile și a trebuit să crească anumite taxe. De exemplu, certificatul de producător nu mai este 50 de lei, ci ajunge la 80 de lei”, a precizat primarul Ioan Ciupilan.

Supus la vot, proiectul de hotărâre privind taxele și impozitele locale a trecut în forma propusă de Executiv.

La proiectul privind cuantumul taxei de concesionare la locurilor de înhumare, Paul Șapcă, șeful Serviciului Public Local de Administrare Cimitire, a venit cu explicații privind creșterea: “Prețul manoperei pe oră este, în prezent, la nivelul celei din anul 2011, când știți ce valoare era la minumul pe economie. 90 și ceva la sută sunt salariile. Pentru că a crescut nivelul salariului minim pe economie, taxele ar fi trebuit mărite cu 100%, dar în momentul de față sunt mărite numai cu 25%. La taxa de concesiune pe termen nelimitat, eu nu cred că este încurajator să facem o valoare mică pentru că suprafața cimitirului ar deveni mai mare decât suprafața orașului!”.

Hușenii vor plăti, de anul viitor, și o taxă mai mare de salubrizare, care pentru persoane fizice, asociații familiale, cabinete individuale și persoane fizice independente va fi de 10,40 lei/lună, iar pentru persoane juridice, asociații agricole, organizațiile politice și obștești, instituții publice, fundații și alte asemenea, unități de cult, filiale, sucursale și reprezentanțe autorizate va fi de 12,40 lei/persoană angajată/lună”, se menționează în anexa la proiectul de hotărâre.

Taxele de la piață, buimăcite și picate

La proiectul de hotărâre privind cuntumul taxelor și tarifelor de la Centrul Public de Desfacere Huși, consilierii s-au încurcat atât de tare, încât nu au mai știut ce votează! Astfel, propunerile de modificare au trecut, mai greu fiind cu normativul în totalitatea sa, care a picat la vot.

“Este o absurditate, modificările au trecut, dar nu iese proiectul cu modificări! Ce e asta?”, a spus liberalul Radu Bobârnat.

În larma generală, secretarul municipiului Huși, Monica Dumitrașcu, a pus punctul pe “i”: “Nu știți ce votați! Proiectul nu a trecut! Se va veni cu el într-o ședință ulterioară”.

Aleșii hușeni au avizat apoi mai multe proiecte privind infrastructura orașului, printre care “trecerea unor suprafețe de teren reprezentând curți construcții aflate în administrarea Colegiului Agricol «Dimitrie Cantemir» și a Liceului Tehnologic «Ioan Corivan» în administrarea Consiliului Local Huși, în vederea asfaltării”, “completarea Programului multianual de reparații străzi în municipiul Huși” și “creditele de angajament pentru acțiuni multianuale ale bugetului local al municipiului Huși, perioada 2017-2019, pentru obiectivul de investiții «modernizare străzi»”.

Vot favorabil a primit și proiectul de hotărâre privind privind emiterea unui aviz de principiu în vederea alocării sumei de 332.600 de lei, reprezentând contribuția de 10% din valoarea cheltuielilor de investiții propuse la Spitalul Municipal “Dimitrie Castroian” Huși din bugetul Ministerului Sănătății.


Leave a Reply

%d bloggers like this: