Termen prelungit pentru vizarea carnetelor de rentier


Trei săptămâni mai au la dispoziție vasluienii care beneficiază de rentă viageră pentru a merge la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) ca să-și vizeze carnetele. Autoritățile au prelungit termenul de la 31 august până la 29 septembrie, după ce a mai apărut o modificare importantă în privința beneficiarilor.
Astfel, poate primi rentă viageră și persoana care a fost pensionată pe caz de boală, gradele I și II, a cărei pensie de invaliditate devine pensie pentru limită de vârstă. Celui aflat în această situație i se recunoaște dreptul la renta viageră agricolă ca urmare a verificării deciziei emise de comisia de expertiză medicală și a deciziei de pensionare pentru limită de vârstă.
Directorul adjunct al APIA Vaslui, Corneliu Deliu, a menționat că până acum și-au vizat carnetele de rentier doar 960 de vasluieni: ”S-a prelungit termenul la renta viageră până pe 29 septembrie. Nu știm dacă avem persoane în județ care au fost pensionate pe caz de boală și ar putea să beneficieze de rentă viageră. Așteptăm. La nivelul județului Vaslui, sunt înregistrați 1.577 de rentieri agricoli”.
Potrivit Ordinului nr. 296/2.327/2017, beneficiază de renta viageră agricolă – 100 de euro/ha/an – persoanele fizice în vârstă de peste 62 de ani care dețin în proprietate până la zece hectare de teren cu destinație agricolă (situat în extravilan), pe care le înstrăinează prin acte între vii sau le arendează cu destinație agricolă ori încheie un acord cu investitorul. În cazul contractelor de arendare, proprietarii beneficiază de 50 de euro/ha/an. Plata se face într-o singură tranșă, până la data de 30 noiembrie a anului următor.


Leave a Reply

%d bloggers like this: