Tezaur medical oriental (XIII): Dieta sănătoasă


În textele orientale de specialitate, termenii Vata, Pitta și Kapha se referă în general la Funcțiile vitale, iar în context exprimă substanțele active, subtile sau perceptibile care participă în corp la procesele fiziologice și psihice. Astfel, Vata exprimă în principal Funcția vitală de mobilizare (procesele fiziologice și fizice în care predominantă este acțiunea, mișcarea și procesele mentale), Pitta exprimă Funcția vitală de transformare (procesele metabolice de transformare a hranei în esență vitală și a acesteia în țesuturi și căldură), iar Kapha exprimă Funcția vitală de stabilizare (procesele fiziologice de refacere a rezervelor de esență și a țesuturilor și la înmuierea și răcirea lor).

Proprietăți și Beneficii ale Alimentelor din Carne:
– Capră: nu prea rece, nu prea grea, nu prea grasă; nu viciază funcțiile vitale, datorită similarității cu țesuturile umane promovează corpolența și nu blochează Traseele.
– Oaie: promovează corpolența.
– Păun: foarte benefică pentru vedere, auz, voce, intelect, foc digestiv, vârstă și aspect fizic; este tonic, reduce excesul Vata și promovează mușchii și esența.
– Gâscă: dulce, grea, fierbinte, unguentă, promovează vocea, aspectul fizic, puterea și corpolența, dezvoltă Esența și reduce excesul Vata.
– Cocoș: unguent, fierbinte, afrodisiac, promovează corpolența, întărește vocea, tonică, reduce excesul Vata și este diaforetică.
– Potâmiche: dulce, grea, fierbinte; dacă trăiește în zone puțin aride sau mlăștinoase, reduce excesul celor trei funcții esențiale, în special excesul Vata.
– Iepure: astringentă, fluidă, aspră, rece, ușoară; utilă în tratarea afectării celor trei funcții, cu funcția Vata redusă.
– Porc: grea, unguentă, promovează corpolența, afrodisiacă, reduce oboseala și excesul Vata, promovează puterea, pofta de mâncare și sudorația.
– Vită: Folositoare în excesul Vata, rinită cronică, febre intermitente, tuse uscată, oboseală, foc digestiv excesiv și epuizare musculară.
– Pește: dulce, grea, fierbinte, unguentă; tonică, promovează corpolența, reduce excesul Vata, afrodisiacă.
– Ouă: dulci, tratează diminuarea esenței, tusea, boala inimii și traumatismele; nu provoacă senzație de arsură și promovează puterea imediat.
Beneficiile supei de carne: hrănitoare și nectar pentru inima celor suferind de ftizie, în timpul convalescenței, pentru cei emaciați, pentru cei cu esența diminuată și dornici să aibă putere și aspect fizic plăcut. Când este preparată corect tratează toate bolile. Promovează vocea, puterea adecvată vârstei, inteligența și organele de simț. Cei care obișnuiesc să facă efort fizic și au o viață intensă nu se îmbolnăvesc dacă vor consuma regulat și supă de carne.
Nu trebuie consumată carnea animalelor moarte natural, de bătrânețe sau epuizare, care sunt emaciate, prea grase, bătrâne, prea tinere, otrăvite, neduse la câmp la păscut, mușcate de șerpi sau alte animale veninoase.
Categorii de carne: cornute rumegătoare – vită, oaie, capră au carnea grea și fierbinte; animale din terenuri umede – căprioară, porc, bivol; pești, reptile, păsări și mamifere acvatice au carnea grea, fierbinte și dulce.
Toate categoriile de carne reduc excesul Vata, provoacă excesul Kapha și Pitta; sunt folositoare celor cu activitate fizică regulată și care au forță digestivă puternică.

Băuturi servite după mâncare

Băuturile consumate după mâncare satură, hrănesc, produc energie, dezvoltă corpolența, aduc împlinirea fizică, ajută la digerarea hranei, produc înmuierea, ungerea și ajută la transformarea ușoară și absorbția rapidă a alimentelor. Consumul cu măsură a acestor băuturi sănătoase promovează viața lungă și sănătatea.
Băuturile consumate după mâncare trebuie să aibă proprietăți opuse alimentelor dar asemănătoare cu proprietățile funcțiilor esențiale. Astfel după o mâncare din carne de pasăre cu sos și cartofi se poate consuma vin, sau apă cu miere sau apă caldă. După carne cu varză se poate consuma supă de carne, sau lapte, sau o băutură dulce, unguentă.
În cazul anumitor tulburări sunt utile aceste băuturi servite după mâncare: dacă Vata este în exces – băuturi grase și fierbinți; dacă Pitta este în exces – băuturi dulci și reci; dacă Kapha este în exces – băuturi aspre și fierbinți.
În caz de epuizare trebuie consumată ca băutură după mâncare supă de carne; pentru cei slăbiți prin post, prin mers exagerat pe jos, vorbire exagerată, abuz sexual, expunere exagerată la vânt, soare și după tratamente de evacuare laptele este cel mai potrivit; pentru persoane slabe și firave, pentru refacerea corpolenței este recomandat vinul; pentru tratarea obezității este recomandată mierea cu apă; pentru tratarea slăbirii vocii este recomandat uleiul; în caz de poftă de mâncare scăzută, insomnie datorată somnolenței, anxietate, teamă și epuizare, în special celor obișnuiți cu consumul de vin și carne este recomandat vinul
Notă: cei afectați de tulburări Vata în partea superioară a corpului, suferind de sughiț, dispnee și tuse; cântăreți și actori sau cei cu răni la piept nu trebuie să bea apă după mâncare deoarece ea va staționa în zona gâtului și a pieptului și va împiedica circulația normală a alimentelor și va produce mai multe tulburări.
Concluzie: băutura utilă după mâncare trebuie să echilibreze calitățile hranei, și să nu agraveze starea Funcțiilor vitale sau o stare deja dezechilibrată; ajută și la digestie.

Antagonismul alimentelor

Substanțele contrare țesuturilor corpului se comportă în opoziție cu acestea. Acest antagonism se referă la proprietățile substanțelor, combinațiile, procesarea, locul, timpul, dozajul etc. sau la compoziția naturală. De exemplu, consumarea cărnii de pește cu lapte este o combinație care provoacă obstrucția severă a traseelor, deoarece laptele are o natură rece, iar peștele are o natură fierbinte. Datorită conflictului dintre aceste proprietăți este viciat sângele care la rândul lui provoacă obstrucția traseelor.
Consumarea alimentelor antagoniste poate provoca impotență, orbire, erizipel, ascite, pustule, demență, fistule anale, leșin, comă alcoolică, timpanită, spasm esofagian, anemie, intoxicație datorată acumulării deșeurilor toxice, leucoderma, lepră, edema, aciditate gastrică, febră, rinită, și chiar decesul.
Afecțiunile provocate de antagonismul alimentelor sunt minore sau anulate dacă acestea sunt consumate în cantități mici, dacă puterea digestivă este mai mare decât normal, dar și la persoanele tinere, cu constituție puternică, foarte active fizic, sau dacă, preventiv se administrează substanțe unguente.
Alimente antagoniste:
– lapte – pește: provoacă obstrucție a traseelor; potența contradictorie cauzează vicierea sângelui;
– lapte – toate substanțele acre, toate fructele (cu excepția celor dulci pure, cum sunt curmalele): sunt antagoniste;
– carne de animal domestic, de baltă sau acvatic – miere, susan, zahăr din trestie, lapte, fasole neagră, ridichi, tulpină de lotus, cereale germinate: pot cauza surzenie, orbire, tremurături, frig, voce indistinctă, voce nazală sau deces;
– miere fierbinte – consumată de o persoană afectată de Arșiță: provoacă moartea;
– miere – în cantitate egală cu esență de unt, sau cu apă în cantitate egală; sau cu semințe de lotus în orice cantitate, sau urmată de apă fierbinte în orice cantitate: sunt antagoniste.

Alte forme de antagonism în legătură cu hrana
– alimentul nu este sănătos doar pentru o anumită persoană;
– alimentele cu proprietăți asemănătoare zonei geografice sunt antagoniste (în zonele aride alimentele aspre și uscate, iar în zonele umede alimentele grase și reci);
– alimentele cu proprietăți asemănătoare anotimpului sunt antagoniste (alimentele aspre și reci consumate iarna, sau cele picante și fierbinți consumate vara);
– mierea și esența de unt consumate la aceeași masă în proporții egale sunt antagoniste;
– alimentele cu proprietăți opuse celor cu care este obișnuită o persoană (alimente dulci, reci, etc. consumate de cel care este obișnuit doar cu alimente iuți, fierbinți etc);
– alimente comestibile care pot deveni toxice datorită modului de preparare; când sunt consumate alimente cu efect de răcire combinate cu alimente încălzitoare provoacâ tulburări datorită antagonismului;
– alimentele care viciază Vata sunt antagoniste pentru cei care fac efort fizic exagerat și excese sexuale; alimentele care viciază Kapha sunt antagoniste pentru cei somnolenți și inactivi fizic;
– alimentele consumate înaintea digerării hranei anterioare, sau în silă, fără poftă de mâncare, sau când foamea este excesivă provoacă reacții antagoniste;
– consumarea unor alimente indicate împreună cu alte alimente contraindicate provoacă reacții antagoniste (dacă se consumă alimente de natură fierbinte după carne de porc, sau alimente de natură rece după esență de unt);
– alimentele sunt gătite la foc necorespunzător, prea moale sau prea puternic și astfel hrana este insuficient preparată sau arsă;
– alimentele acre (fructe) combinate cu lapte sunt antagoniste;
– alimentele consumate chiar dacă nu sunt plăcute la gust creează antagonism;
– alimentele al căror gust nu este maturat, este supra maturat sau este distrus provoacă antagonism;
– dacă hrana nu este consumată în intimitate poate provoca reacții antagoniste.


Leave a Reply

%d bloggers like this: