În timp ce guvernanții se ceartă de la orice fleac: Șomajul crește în tihnă


Cu 10,19 la sută, județul Vaslui se menține pe locul al doilea la nivel național în privința ratei șomajului.

Începutul de an i-a găsit pe mulți vasluieni fără un loc de muncă și, din nefericire pentru ei, cu șanse mici de angajare în viitor. Pe tot parcursul lui 2017, rata șomajului a fost îngrijorătoare și nu a scăzut sub pragul de 10% în nicio lună. În decembrie anul trecut, nivelul șomajului în Vaslui a fost de 10,19 la sută, județul nostru ocupând în continuare locul al doilea pe țară, după Teleorman.

În evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă erau înregistrați un număr total de 14.239 de șomeri (5.280 de femei), dintre care 1.573 indemnizați (11%), iar 12.666 neindemnizați (89%).

Comparativ cu sfârșitul lunii noiembrie 2017, când rata șomajului a fost de 10,18%, se poate constata că, la 31 decembrie 2017, aceasta a crescut cu 0,01 puncte procentuale, cauza principală fiind disponibilizările “de sezon” din agricultură și construcții.

Mai trebuie spus că șomeri neindemnizați sunt, aproape în totalitate, beneficiari ai venitului minim garantat, conform Legii 416/2001, cu modificările și completările ulterioare.

În funcție de mediul de proveniență, 1.700 de șomeri sunt din urban (12%) și 12.539 din rural (88%).

“Piața forței de muncă din județul nostru este caracterizată prin faptul că majoritatea posturilor vacante sunt concentrate în zonele urbane, în special în cea a municipiului reședință, fiind accesate foarte greu de șomerii din comunitățile rurale. Totodată, majoritatea șomerilor neindemnizați nu au nicio pregătire profesională, au studii primare/generale incomplete și nu pot fi cuprinși nici la cursuri de calificare/recalificare”, ne-a declarat Laura Toporăscu, purtător de cuvânt al AJOFM Vaslui.


Leave a Reply

%d bloggers like this: