Tineri din Europa şi SUA, în tabăra de la Polocin


deschidere tabara Polocin (9)Un grup de 18 liceeni şi studenţi din ţară şi din străinătate iau parte la cea de-a VII-a ediţie a taberei internaţionale de arheologie organizată în situl de la Polocin, comuna Pogoneşti.

Tabăra internaţională de arheologie de la Polocin, ediţia 2015, organizată de Clubul „Rotary” Bârlad, a debutat, ieri, cu deschiderea oficială, găzduită la Muzeul „Vasile Pârvan”, şi se va încheia pe 6 august. Participă liceeni şi studenţi din Turcia, Polonia, Franţa, Spania, Italia, Danemarca, SUA şi România (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi şi Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi). Programul stabilit de organizatori va include o serie de activităţi menite să îi introducă pe tineri în tainele acestei ştiinţe. Este vorba despre prezentarea tehnicilor arheologice, vizitarea sitului de la Polocin, comuna Pogoneşti, dar o parte importantă a timpului va fi dedicată cercetărilor de natură arheologică.
După câteva rostite de profesorul Vasile Cotiuga, de la Facultatea de Istorie Iaşi, Toni Lungu, preşedintele „Rotary” Bârlad, a enumerat sponsorii pentru a le mulţumi. A făcut însă o gafă imensă: deşi pe listă se regăsea şi Construcţii Consult, firma ex-primarului Constantin Constantinescu, acesta l-a prezentat pe fostul edil în calitate de reprezentant al Primăriei Bârlad, lucru care nu mai este adevărat din februarie anul curent!
Situl în care se desfăşoară tabăra este renumit printre specialişti deoarece aici au fost descoperite vestigii importante. În anul 2002, săpăturile arheologice au scos la suprafaţă 14 morminte (nouă de înhumaţie şi cinci de incineraţie), iar în anul următor, au fost descoperite alte 21, în unele dintre acestea fiind găsite obiecte intacte (vase ceramice, un pahar de sticlă, o strachină, un pieptene din corn de cerb, un colier din mărgele de sticlă etc.). Mai aproape, în 2013 şi 2014, s-au descoperit patru locuinţe de suprafaţă datând din secolul IV, cultura Sântana de Mureş – Cerneahov.


Leave a Reply

%d bloggers like this: