“Tinerii să-și spună părerile, să se facă auziți și să nu-și pună singuri bariere!”: Hușeanca de la Oxford


Elena Arsene, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național “Cuza Vodă” din Huși, s-a întors recent de la Școala de vară “Oxford for Romania”, pentru care au fost selectați doar 24 de elevi din toată țara. Ea spune că există o diferență foarte mare între cele două sisteme de învățământ. “Acolo se pune pune accent pe modul de a gândi al tinerilor, mai puțin pe teorie”, spune Elena după experiența trăită în Anglia. Mereu cu dorința de a-i ajuta pe cei din jur, ne-a mărturisit că vrea să urmeze Medicina la București, apoi să-și continue studiile în Marea Britanie: “Vreau să mă aplec pe lupta împotriva cancerului. După ce mă specializez, mă întorc în țară”.

Un om vesel, activ, foarte hotărât și muncitor, olimpic la matematică, fizică și chimie, mereu cu dorința de a-i ajuta pe cei din jur – aceasta este Elena Arsene, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național “Cuza Vodă” din Huși, o tânără pentru care expresia “nu se poate” nu există. Recent, ea a fructificat o bursă obținută la o școală de vară în Anglia, „Oxford for Romania”, bazată 100% pe voluntariat.
Proiectul este destinat liceenilor români din clasele a X-a și a XI-a care provin din familii cu posibilități financiare limitate. A luat ființă anul trecut, la inițiativa unor profesioniști și universitari români de a le oferi unor elevi din România șansa de a cunoaște pentru o săptămână mediul universitar de la Oxford. În total, la școala de vară de anul acesta s-au înscris peste 400 de elevi din toată țara. În urma departajărilor, doar 24 au avut ocazia să ajungă acolo, printre care și hușeanca Elena Arsene.
“Am auzit de această școală de vară de la doamna profesoară de engleză Georgiana Mocanu și m-am gandit să încerc și eu. I-am cerut părerea și colegului meu Tudor Sârbu, întors recent de la o bursă din SUA, iar el m-a încurajat să aplic. Am vorbit și cu doamna profesoara de matematică Adeluța Baltag pentru că eu aveam cel mai important premiu la olimpiada de matematică și m-am gândit că acest lucru mă va avantaja. De altfel, ea a fost și cea care mi-a scris scrisoarea de recomandare. Pentru a te putea înscrie la școala de vară, trebuia să intri pe o aplicație în care nu contau numai realizările tale, ci mai ales modul în care gândești. Au fost întrebări de genul: «Dacă ai avea 500 de euro, în ce i-ai investi?», «Ce ne face pe noi oameni?»”, ne-a spus Elena.
Tinerii selectați din România au trecut și prin filtrul unui interviu.
“Când am susținut interviul pe internet, am avut emoții, dar când am văzut cât de degajați sunt cei de la Oxford, mi-au trecut instantaneu. Nu a fost un interviu rigid”, afirmă eleva hușeancă.

“Nu se poate compara sistemul nostru de învățământ cu al lor!”

Prin modul său de a gândi, dar și datorită rezultatelor sale, Elena s-a aflat prin elevii câștigători din România care, în perioada 26 august – 3 septembrie, au participat la școala de vară, ocazie cu care a făcut cunoștință cu un alt alt tip de învățământ.
“Am avut cursuri de fizică, astrofizică, filosofie, orientare în carieră, am analizat texte și ni s-a vorbit despre fake-news într-un mod cu totul și cu totul altfel decât eram noi obișnuiți. Am rămas mască atunci când am văzut modul în care profesorii predau acolo; interacțiunea cu ei era foarte ușoară, puteai întreba orice și ți se răspundea la orice într-un mod extrem de relaxat. Colegi de-ai mei de acolo care pur și simplu urau fizica, în urma cursurilor, au ajuns să îndrăgească mult această materie. Sistemul de învățământ din Anglia, așa cum am reușit eu să-l văd, pune accent pe modul în care se simt elevii, iar profesorii merg pe ideea să lucrezi cum te simți confortabil. M-a impresionat foarte buna organizare a lucrurilor, totul se făcea după un anumit program. Dotările au fost extraordinare, nu am mai văzut așa ceva până acum! Într-un timp destul de scurt, am acumulat foarte multe informații din diverse domenii, fără să fac un efort foarte mare”, explică Elena.
După experiența din Anglia, tânăra subliniază că este o diferență foarte mare între sistemul nostru de învățământ și cel englez: “În Anglia, elevii sunt încurajați chiar și atunci când greșeșc. Li se ascultă părerile și sunt puși să argumenteze atunci când au o părere diferită”.
Elena are un mesaj pentru colegi și numai: “După părerea mea, este important ca tinerii să-și spună părerea, să se facă auziți și să nu-și pună singuri piedici și bariere. Să aibă curajul să încerce pentru că niciodată nu se știe ce șansă li se poate ivi în viață. Și mai este ceva important: tinerii trebuie să fie susținuți, să li se dea încredere de către cei din jurul lor, pentru că degeaba ești bun și ai idei, dacă nu ești susținut”.
Cât privește planurile de viitor, Elena spune că tocmai le-a schimbat: “Până să plec în Anglia, eram hotărâtă să fac Medicină Militară pentru că mi se părea ceva interesant. Acum, vreau să urmeze cursurile Universității de Medicină din București, după care Masteratul și Rezidențiatul să le fac în Anglia, de preferință, pentru că acum pot să spun că știu cum funcționează sistemul acolo. După școală, vreau să capăt experiență în muncă tot în Anglia, iar apoi să mă întorc în țară. În medicină, vreau să mă axez pe lupta împotriva cancerului pentru că am cunoscut oameni care aveau pe cineva în familie cu această boală și am văzut câtă suferință există pe chipul lor”.

Voluntar “Solidar”

Dincolo de școală, Elena este o tânără normală pentru vârsta ei, care își dorește să facă din ce în ce mai multe lucruri: “Mulți cred că eu învăț foarte multe ore pe zi, dar nu e chiar așa. Eu înțeleg foarte multe lucruri din clasă, am memorie vizuală, lucru care cred că mă ajută foarte mult. Învăț la fel de mult ca toți ceilalți, ce-i drept, un pic mai mult atunci când merg la olimpiade sau concursuri. Școala este foarte importantă pentru mine, dar asta nu înseamnă că nu ies cu prietenii sau că nu mă distrez. În Anglia am descoperit că îmi place foarte mult să dansez și tot în Anglia am descoperit că am puterea să anim oamenii la o petrecere sau la o întâlnire. Școala de vară de la Oxford nu a însemnat numai cursuri, ci și multe activități distractive”.
De aproximativ un an, tănăra este și voluntar la Asociația “Solidar” Vaslui, filiala Huși.
“Pentru mine contează mult să-i pot ajuta pe ceilalți, mă simt foarte bine când îi ajut pe ceilalți. Consider că, dacă poți face un bine cuiva, cât de mic, este ideal să nu ratezi ocazia. De aproximativ un an sunt voluntar la «Solidar» și am văzut că mai există încă oameni care sunt dispuși să ajute. Există foarte multă lume care are nevoie de ajutor, foarte multă lume cu probleme și necazuri care parcă nu se mai termină. Noi, cei de la «Solidar», încercăm să fim legătura între cei care au nevoie de ajutor și cei care vor și pot să ajute. Îmi place tare mult ceea ce fac acolo și îmi doresc ca, de la zi la zi, să fac din ce în ce mai multe lucruri. Am noroc de familie, care mă susține foarte mult; părinții, sora mea sunt cei pe care mă bazez mereu. Familia contează foarte mult în dezvoltarea unui om, a unui tânăr, nu degeaba se spune că sunt importanți cei șapte ani de acasă”, crede Elena Arsene.
Tot din dorința de a-i ajuta pe cei din jur, Elena spune că își dorește să dezvolte la școală un proiect prin care elevii mai buni la învățătură să-i sprijine pe cei care au scăpări: “Îmi doresc tare mult să pun pe picioare acest proiect la școală. Voi vorbi și cu șefa de la Consiliul Elevilor și sper să mă susțină”.


Leave a Reply

%d bloggers like this: