Toamna se numără virozele: Peste 1.000 de infecții respiratorii într-o săptămână


Numărul virozelor și pneumoniilor înregistrează creșteri din cauza variațiilor frecvente de temperatură. Direcția de Sănătate Publică Vaslui a început supravegherea epidemiologică, în conformitate cu ordinul Ministerului Sănătății, dar primele doze de vaccin antigripal nu se știe când vor ajunge în județ.

Conform experienței anilor anteriori, din a doua decadă a lunii octombrie și până la mijlocul lunii februarie, numărul cazurilor de infecții respiratorii atinge apogeul. Motivul: schimbările frecvente de temperatură generează un stres adaptativ al organismului, favorizând dezvoltarea, multiplicarea și circulația virusurilor. Autoritățile sanitare vasluiene au inițiat deja măsuri de supraveghere a gripei și infecțiilor respiratorii acute și severe, specifice actualei perioade. În săptămâna anterioară, la nivelul județului au fost înregistrate 1.051 de cazuri de viroze și pneumonii, soldate, între altele, cu 87 de internări în spitalele publice.

“În săptămâna precedentă de supraveghere epidemiologică, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute a fost de 932, cu 64 de internări, iar numărul îmbolnăvirilor de pneumonie a fost de 119, cu 23 de internări. Ratele de incidență cele mai crescute se înregistrează la grupa de vârstă 0-14 ani, respectiv 683 de infecții respiratorii și 62 de pneumonii. Din fericire, nu s-a înregistrat nicio suspiciune de gripă”, a declarat Mihaela Vlada, directoarea DSP Vaslui.

Deși autoritățile sanitare militează susținut pentru vaccinarea antigripală, considerată cea mai eficientă măsură profilactică, nicio doză din acest ser nu a ajuns în depozitele DSP, în condițiile în care au fost catagrafiați peste 20.000 de vasluieni cu risc de îmbolnăvire și care doresc să se vaccineze în sezonul 2017-2018.

Mihaela Vlada

”DSP Vaslui a solicitat Ministerului Sănătății un necesar de 25.038 de doze de vaccin antigripal pentru imunizarea gratuită a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire. Se așteaptă alocarea vaccinului solicitat și, în momentul în care vom dispune de el, va fi distribuit medicilor de familie și unităților sanitare cu paturi. În cadrul campaniei de vaccinare antigripală, vor fi imunizate cu prioritate persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special respiratorii, cardiovasculare și metabolice, plus copiii și bătrânii instituționalizați și personalul medical”, a mai spus Mihaela Vlada.

Populația este sfătuită ca, în această perioadă cu fluctuații frecvente de temperatură, să respecte măsurile de prevenire a gripei, prin îmbrăcarea de haine adecvate, evitarea aglomerației, aerisirea încăperilor, evitarea staționării în frig.

”Pentru persoanele care prezintă simptomatologie de gripă ce nu se ameliorează în 72 de ore sau prezintă alte boli asociate, recomandăm prezentarea imediată la medic”, a încheiat șefa DSP Vaslui.
Trei reguli simple de prevenție

  1. Evitarea aglomerațiilor, precum mijloacele de transport în comun, spațiile comerciale, în care sunt șanse crescute de a veni în contact cu o persoană infectată, ce ne poate transmite boala pe cale aeriană, prin contact direct sau obiecte contaminate.
  2. Respectarea cu strictețe a regulilor de igienă: spălarea mâinilor cu apă și săpun, insistând la nivelul spațiilor interdigitale, unghiilor, pliurilor de flexie, utilizarea batistei și a șervețelelor de unică folosință, să nu strănutăm sau să tușim spre alte persoane și să nu ducem mâna la gură, nas sau ochi după ce am venit în contact cu cineva răcit.
  3. Evitarea stresul termic prin îmbrăcăminte adecvată, lichide calde, evitarea deplasărilor matinale și nocturne când este foarte frig, iar dacă este nevoie să ne deplasăm, să ne asigurăm și repaosul în spații încălzite, precum instituții publice sau magazine.

Cum să tratezi răceala și gripa

– Nu lua antiobiotice sau alte medicamente fără prescripția medicului.

– Dormi cel puțin opt ore pe noapte, iar dacă răceala este mai puternică, stai în pat două-trei zile. Evită efortul fizic, curentul și umezeala, bea lichide (ceaiuri și sucuri de fructe) și nu te îmbrăca foarte gros.

– Ia regulat vitamina C pentru a preveni răceala. Dacă ea s-a instalat, doze mai mari din această vitamină vor atenua simptomele și vor scurta durata bolii.

– Pentru prevenirea îmbolnăvirii, ia câte o jumătate de cățel de usturoi dimineața, la prânz și seara. Ca tratament pentru răceală, zdrobește patru-cinci căței de usturoi, amestecă-i cu 10 lingurite de miere de albine și ia din acest preparat câte o linguriță din jumătate în jumătate de oră.

– Siropul de ceapă se recomandă când ești răcit și tușești. La fel, poți folosi ghimbirul: 10 grame de ghimbir tocat mărunt se lasă la fiert în 250 de mililitri de apă. După ce ghimbirul a fiert, iar apa s-a mai evaporat din vas, adaugă o jumătate de linguriță de zahăr. Acest decoct trebuie băut cât este fierbinte.

– În perioada de răceală acută, atunci când este prezentă și febra, renunță la mâncarea solidă și bea multe sucuri de fructe și legume. Este preferabil să eviți carnea, peștele, ouăle, brânza și alimentele bogate în amidon.

– Supa de pui asezonată cu verdețuri este benefică pentru organism.

– Dacă nu vrei să iei medicamente, tratează răceala cu suc de fructe. Alege portocale, lămâi și grapefruit proaspete, stoarce-le acasă în blender, iar la sucul obținut adaugă două lingurițe de miere, coajă rasă de la fructe și apă. Se lasă la macerat o oră sau două, după care se bea. Pentru a avea efect contra răcelii, se beau trei-patru pahare într-un interval de 12 ore.


Leave a Reply

%d bloggers like this: