Toată lumea s-a îmbolnăvit! Virozele și pneumoniile au luat-o razna


Săptămâna trecută, peste 1.000 de persoane din județ au fost diagnosticate cu viroze respiratorii și pneumonii, în creștere cu peste 52% față de săptămâna anterioară. Cei mai mulți pacienți au fost copii până în 14 ani. Dozele de vaccin antigripal aproape s-au epuizat.

În intervalul 2-8 ianuarie, medicii din județ s-au confruntat cu 1.014 cazuri de infecții respiratorii, dintre care 792 de viroze și 222 de pneumonii. Comparativ cu situația raportată la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui în săptămâna 26 decembrie – 1 ianuarie, când au fost 359 de viroze și 125 de pneumonii, se constată o creștere cu peste 52%. Din fericire, doar o mică parte dintre persoanele diagnosticate cu astfel de afecțiuni ale căilor respiratorii superioare au fost internate, respectiv 84 dintre cele cu viroze și 70 dintre cele cu pneumonii.
La viroze, incidența cea mai crescută s-a înregistrat la grupele de vârstă 5-14 ani (208 cazuri), 2-4 ani (175 de cazuri), 15-49 de ani (168 de cazuri) și la copiii sub un an (105 cazuri), ponderea internărilor fiind în rândul copiilor.
În ceea ce privește pneumoniile raportate săptămâna trecută, incidența cea mai crescută s-a înregistrat la grupa de vârstă 15-49 de ani (54 de cazuri), în rândul persoanelor de peste 65 de ani (46 de cazuri), al copiilor de 5-14 ani (40 de cazuri) și al persoanelor între 50-64 de ani (35 de cazuri). În privința internărilor, se poate spune că nu se constată diferențe foarte mari între o grupă de vârstă și alta. Cele mai multe cazuri care au avut nevoie de spitalizare s-au înregistrat la persoanele de peste 65 de ani (19), a celor din grupa de vârstă 15-49 ani (12), dar și la copiii sub un an și între 2-4 ani (câte 11 cazuri).
Nu au fost înregistrate cazuri de gripă în cele 14 săptămâni de monitorizare a infecțiilor căilor respiratorii din actualul sezon rece. Dintre cele 15.000 de doze de vaccin antigripal primite de la Ministerul Sănătății, până acum au fost administrate 14.607.

Recomandări

Medicii recomandă populației ca, în această perioadă, să respecte măsurile de igienă personală, precum spălarea cu apă și săpun a mâinilor sau folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, pentru a preveni îmbolnăvirile prin afecțiuni respiratorii, în special de gripă. De asemenea, trebuie să evite deplasările în spații deschise și expunerea la frig, dar și să consume cât mai multe fructe, legume și alimente bogate în proteine.
„Pentru a preveni apariția și extinderea infecțiilor respiratorii și a gripei, recomandăm populației să evite contactul cu persoanele bolnave și zonele aglomerate, deplasările în spații deschise și expunerea prelungită la frig. De asemenea, recomandăm consumul de alimente bogate în proteine, fructe și legume și, nu în ultimul rând, vaccinarea antigripală, mai ales a persoanelor cu risc crescut de îmbolnăvire. Măsurile de igienă personală, precum spălarea cu apă și săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse sunt esențiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecțiuni respiratorii. În cazul alterării stării de sănătate, trebuie să se evite automedicația și se recomandă prezentarea la cabinetul medicului de familie pentru stabilirea diagnosticului și a conduitei terapeutice. Nu în ultimul rând, atragem atenția că, la fel ca în anii anteriori, campania de vaccinare antigripală se derulează prin cabinetele medicilor de familie și în unități sanitare cu paturi. În cadrul campaniei de vaccinare antigripală, sunt imunizate cu prioritate persoanele peste 65 de ani, cele cu boli cronice, în special boli respiratorii, cardiovasculare și metabolice, copiii și bătrânii instituționalizați, gravidele și personalul medical”, ne-a declarat Mihaela Topliceanu, purtătorul de cuvânt al DSP Vaslui.


Leave a Reply