“Tomata” va continua


Programul care s-a bucurat de un succes neașteptat în 2017, cel de susținere a punerii pe piață a tomatelor timpurii cultivate în spații protejate, va continua și în acest an.

Actul normativ care vizează continuarea Programului de susținere a produsului tomate în spații protejate a fost publicat la începutul acestui an în Monitorul Oficial. Pentru obținerea sprijinului, solicitanții vor avea obligația să depună la Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) documente justificative care să ateste comercializarea a minimum două tone de tomate din producția proprie până la data de 27 decembrie, inclusiv. În acest an, valorificarea producției de tomate se va efectua în perioadele 1 ianuarie – 31 mai și 1 noiembrie – 20 decembrie, iar sumele se plătesc într-o singură tranșă.

“Începând cu data de 5 ianuarire, la sediul instituției, atât producătorii agricoli care au fost înscriși în Programul de tomate din 2017, cât și potențialii beneficiari interesați au posibilitatea de a depune cereri de înscriere în Registrul unic al Programului de susținere a produsului tomate în spații protejate 2018. Vom vedea și dacă se va prelungi, sau nu, termenul de comercializare, vom vedea cum vor fi condițiile meteo, cât de devreme vine primăvara”, a declarat Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui.

Anul trecut, la nivelul județului Vaslui, 48 de legumicultori au îndeplinit condițiile de eligibilitate și au beneficiat de încasarea ajutorului de minimis, aceștia fiind constituiți astfel: 31 de persoane fizice cu atestat de producător emis în baza Legii nr. 145/2014, 13 întreprinderi individuale constituite potrivit prevederilor OUG nr. 44/2008, trei societăți comerciale și o persoană fizică autorizată. Suma totală încasată de producătorii agricoli eligibili fost de 647.107,20 lei.

Pe parcursul lui 2017, legumicultorii din judet au comercializat, în piețele vasluiene și în cele limitrofe, o cantitate totală de 109.384,07 kg de tomate, recoltate de pe o suprafață totală de solarii de 56.621,74 mp. (Mihai IONESCU)


Leave a Reply

%d bloggers like this: