Tomograful bârlădenilor, dat în folosință


După două luni în care a funcționat numai câteva ore pe zi, de la 1 septembrie, computerul tomograf achiziționat de spitalul bârlădean funcționează 24 de ore din 24, investigațiile fiind efectuate de cinci medici.

În sfârșit, după zece luni de când a fost amplasat la parterul Ambulatoriului de Specialitate din cadrul Spitalului Municipal de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad, începând cu 1 septembrie, computerul-tomograf (CT) achiziționat de la firma germană Siemens este folosit non-stop. Asta după ce, în lunile iulie-august, din cauza lipsei de personal specializat (medici radiologi și asistente cu competențe în CT), echipamentul a fost utilizat doar câteva ore pe zi.
Acum însă, spitalul dispune de serviciile a cinci medici radiologi care pot efectua tomografii computerizate, respectiv doi angajați și trei cu care s-au încheiat contracte de colaborare. Ei sunt ajutați de șapte asistente. Evident, contractul încheiat cu firma care a concesionat acest serviciu în urmă cu câțiva ani a fost reziliat.
„De la 1 septembrie, computerul tomograf este funcțional 24 de ore din 24, asigurându-se linia de gardă la medici și la asistenți, astfel încât programările din secții se fac dimineața, până la ora 13.30, în timp ce urgențele sunt asigurate non-stop. Deocamdată, CT-ul este folosit numai pentru pacienții care se prezintă la Compartimentul de Primire Urgențe și pentru cei internați în diferite secții, nu și pentru bolnavii care vin cu bilet de trimitere de la medicii de familie ori de la medicii specialiști din ambulator și de la cabinetele medicale private. Sperăm că, în 2018, când vom încheia contractul de finanțare cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Vaslui, să includem și CT-ul, astfel încât să ne fie decontate serviciile și să putem aduce bani la bugetul propriu”, ne-a declarat Cristina Sârbu, directorul de îngrijiri al spitalului.


Leave a Reply

%d bloggers like this: