Topul orașelor bune pentru afaceri: Vasluiul e tot ultimul!


Revista Forbes a publicat Topul celor mai bune orașe pentru dezvoltarea de afaceri și investiții din România în anul 2017. Pe primul loc se situează Bucureștiul, iar pe doi a coborât Timișoara. Vasluiul ocupă în continuare ultima poziție, fiind devansat până și de Botoșani și Buzău.

Topul Forbes “Cele mai bune orașe pentru afaceri din România” a ajuns la a cincea ediție. Metodologia prin care au fost departajate municipiile reședințe de județ cuprinde zece criterii (Produsul Intern Brut, PIB pe cap de locuitor, societățile comerciale cu capital străin, câștigul salarial, șomajul, numărul întreprinderilor active, infrastructura rutieră, infrastructura feroviară, stocul de locuințe, unitățile de învățământ). Datele au ca surse Institutul Național de Statistică, Comisia Națională de Prognoză, Oficiul Național al Registrului Comerțului, Ministerul Finanțelor Publice și portalul listafirme.ro.

Ca și în anii trecuți, s-a luat în calcul și situația creată de problemele cu legea pe care le au mai mulți primari, aplicându-se o penalitate de 10% în cazul orașelor ai căror edili fac obiectul unor anchete penale. Ideea este că nu poate exista un mediu de afaceri cu adevărat sănătos în zonele în care conducătorii administrației locale sunt corupți.

Pentru a radiografia și mai fidel economiile locale, s-a întocmit, pentru fiecare județ în parte, un top al celor mai relevante companii. Aici, s-au luat în considerare cifra de afaceri, profitul net, numărul de angajați și nivelul capitalurilor proprii.

Scopul acestui clasament rămâne același: identificarea discrepanțelor economice dintre principalele orașe din România, a avantajelor lor pentru posibilii investitori și, în cele din urmă, a potențialului pe care fiecare îl oferă din perspectiva nivelului de trai.

Topul cele mai bune orașe pentru afaceri în 2017 

  1. București
  2. Timișoara
  3. Constanța
  4. Cluj-Napoca
  5. Ploiești
  6. Brașov
  7. Arad
  8. Sibiu
  9. Oradea
  10. Târgu Mureș șamd.

Vasluiul ocupă locul 41, adică ultimul, fiind întrecut clar de orașele cu care în mod curent se “duelează” pentru ultima poziție la mai toți indicatorii nivelului de trai: Zalău, Piatra Neamț, Botoșani și Buzău.


Leave a Reply

%d bloggers like this: