Tot mai multe controale


De la an la an crește numărul fermierilor vasluieni controlați de APIA. Dacă anul trecut eșantionul de contol cuprindea peste 800 de fermieri, anul acesta nu mai puțin de 1.800 vor fi “călcați”.

Potrivit reprezentanților Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Vaslui, în perioada 10 iulie – 1 octombrie 2017 se desfășoară campania de control pe teren – clasic și prin teledetecție – a cererilor unice de plată depuse de fermieri în acest an.
Eșantionul vasluian de control, din acest an, cuprinde 1.833 de fermieri din care 254 au fost selectați pentru controlul clasic pe teren, cu 3.906 de parcele și 1.579 la controlul prin teledetecție, cu 9.770 parcele.
Anul trecut, eșantionul de control a inclus 825 de fermieri, din care la 344 de fermieri s-a făcut clasic și la 481, prin teledetecție.
“Fermierii selectați pentru controale au obligația să perimtă accesul inspectorilor pe terenul fermei, să prezinte informații și documente legate de obiectul controlului și să delimiteze parcelele, la fața locului, dacă pe parcelele învecinate a fost înființată aceeași cultură. Controlul se poate face și în lipsa fermierului dacă scopul pentru care a fost selectat fermierul la control nu impune acest lucru. Este necesară prezența fermierului atunci când acesta a fost selectat cu scop contol agromediu și de asemenea pentru controlul cerințelor de ecocondiționalitate. În cazu în care fermirul refuză sau restricționează accesul în exploatație a reprezentanților APIA, pentru efectuarea controlului la fața locului, cererea prin care s-a solicitat sprijin devine neeligibiă. Cu alte cuvinte, acel fermier pierde subvenția”, au spus inspectorii APIA Vaslui.


Leave a Reply

%d bloggers like this: