Tribuna politică: “PSD s-o fi săturat să stea numai la putere în judeţul Vaslui”


Bichinet_5Interviu cu vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Corneliu Bichineţ.

– Corneliu Bichineţ în PNL Vaslui, între învingător şi învins…
– De unde ai scornit tu că în PNL este un război permanent şi sunt tabere cu răniţi, cu morţi, cu învinşi, cu învingători? Nu, este un partid care acum s-a constituit, se încheagă din două formaţiuni politice, PNL şi PDL, şi este normal să existe o competiţie internă, fiecare dintre protagonişti dorind să se poziţioneze cât mai bine în vederea alegerilor locale şi parlamentare. Este normal ca şi eu să fiu în turbionul acesta şi, după cum se vede, sunt viu, nevătămat, nici învins, nici învingător, pentru că nu am intrat încă în competiţia electorală. Vom vedea după. Abia a doua zi după alegeri, poţi să ştii şi pot să ştiu dacă sunt învins sau învingător.
– Vasluienii au, practic, de făcut două mari alegeri anul acesta (vorbind despre scrutinul local şi apoi cel parlamentar): între PSD şi PNL. 25 de ani aici a domnit PSD. Dacă PNL vine la putere, ce se schimbă pentru Vaslui?
– Eu cred că vasluienii, care ştiu cum să voteze, vor vota corect şi vor vota oricum doresc ei, nu cum doresc eu, tu sau alţii. Au de ales între PNL şi PSD şi alte formaţiuni, pentru că mai sunt actori politici pe scena vasluiană. Eu am datoria să pledez pentru ceea ce poate face PNL în ţară şi ceea ce poate face PNL în judeţ, oricum mai mult decât oricare alt partid din România.
– Alegerile locale au o tradiţie. Primarului în funcţie îi vine de obicei destul de uşor să câştige din nou. În condiţiile în care PSD Vaslui poate acum să raporteze 70 de primari, o majoritate absolută, ce şanse îşi dă PNL să schimbe lucrurile în judeţ?
– Niciodată în istorie, o mare bătălie, deci inclusiv pe plan politic, nu s-a câştigat cu oastea de mercenari şi nici cu oastea de strânsură. PSD în judeţul Vaslui are, într-adevăr, mulţi primari acum, dar destui dintre ei, cam 20, nu sunt de fapt ai PSD, au venit peste PSD, peste organizaţia locală, odată cu Ordonanţa 55/2014, plecând, fugind sau fiind izgoniţi de la partidele lor. Nu-i mai menţionez. E clar: un aspirator care face ravagii printre covoare, asta a fost PSD Vaslui. A extras de la celelate partide edili care, sunt convins, erau animaţi numai de motive ideologice, de idealuri înalte. Din discuţiile pe care le-am avut cu aceştia, de fapt, cu majoritatea dintre ei (cu unii nu vreau să discut, nu vreau să-i mai văd în viaţa mea, pentru că au jucat urât), am aflat că nu se simt prea confortabil acolo. S-au dus peste organizaţiile locale, care aveau lideri, aveau foşti primari, foşti vieprimari, şi bineînţeles că se simt precum puiul cucului în casă străină. Cei plecaţi, din punctul meu de vedere, sunt un pic ca şi muriţi. Despre ei, numai de bine! Oricum, se ştie că la alegeri, deci şi la cele de anul acesta, cam 30% dintre vechii primari nu mai câştigă. În locul lor vin, de regulă, foştii viceprimari care au făcut treabă în comună, iar noi am avut grijă să avem destui viceprimari la PNL.

“Da’ ce, s-a născut Buzatu preşedinte?”

– Un primar pe care dumneavoastră şi restul lumii ar trebui să-l considere trădător pentru că a plecat de la un partid la altul de ce nu ar trebui să fie reales de oameni?
– Eu nu folosesc cuvinte de acest fel. Eu lucrez cu primarii aceştia, fiind vicepreşedintele CJ, cu ei lucrez de foarte multă vreme şi îi ştiu şi de buni, şi de răi. I-am făcut fiecăruia radiografia intimă în decursul timpului şi nu vreau să jignesc pe niciunul, n-o să fac pe nimeni trădător, însă cu unii dintre ei nu vreau să mai am de-a face niciodată şi mă rog la Dumnezeu să ajungă la munca câmpului, pentru că la primărie nu prea au făcut treabă. Ce fel de om este acela pe care eu, în 2012, l-am luat de mânuţă, că nu era primar, era consilier local, şi l-am dus la David, care era preşedintele PNL Vaslui atunci, l-am dus la Ciurariu, care atunci se pregătea să fie preşedintele PNL Vaslui, şi am zis: “Da, domnule, ăsta e bun, îl cunosc şi va candida”. După un an de zile, fără să mă întrebe nimic, a plecat. Eu cu cei care erau la PNL înainte de a veni eu şi au plecat la PSD nu am nimic, dar cu cei pe care i-am adus eu şi apoi au plecat fără măcar un semn de regret nu vreau să mai am de-a face. Am auzit că un lider de-al nostru tot zgreapţănă pe la uşile unora ca să-i aducă înapoi. Nu dau numele lui, că şi aşa mi-am aprins destule paie în cap, dar îi spun că aceia care au evadat o dată şi nu au reuşit în totalitate mai încearcă o dată şi încă o dată… În ei nu poţi să ai bază. Tu ai impresia că Dumitru Buzatu, preşedintele PSD, îi iubeşte atât de mult pe cei care au venit la el de la diferite partide sau care acum stau şi fac coadă dimineaţa la uşa CJ ca nişte paraşute jenante să nu fie dibuiţi?! A avut Buzatu un calcul: să le demonstreze lui Ponta, lui Dragnea şi altor lideri locali de aici, de la alte partide, care nu au ştiut să-şi ţină oamenii acasă, că-i drăcos, că-i tare şi că-l doare în bigă de toţi, ca să mă exprim filosofic.
– Nu mai există uninominal, după cum ştim, pentru preşedinţia CJ, dar dumneavoastră nu faceţi altceva decât să pretindeţi locul pe care îl ocupă în prezent Dumitru Buzatu. Cu ce sunteţi mai bun?
– Da’ ce, s-a născut Buzatu preşedinte, are moştenire de la Ruginoasa funcţia aceasta? Sau Mihalachi, sau eu, sau altul? Nu, aceasta este o funcţie eligibilă, aşa că eu nu am cerut nimic. Dacă ar fi vot uninominal pentru preşedinţia CJ – cum tot cred că va fi, pentru că se întâmplă multe până la alegeri – atunci eu aş fi candidatul PNL pentru această funcţie Aşa arată sondajele, sunt mai bine plasat decât toţi. Dar dacă nu se face uninominal, eu ce să fac? Să candidez ca nebunul, aşa, unde nu este loc? Dacă va rămâne candidatură pe listă, m-am gândit eu la o treabă după cum merg lucrurile în judeţul Vaslui. Am văzut că domnul Buzatu ba vrea pe locul 15, ba pe 17, eu i-am propus să fie pe 33, dar m-am gândit că şi dacă nu s-ar trece pe listă, tot ar ieşi ceva în judeţul ăsta pe care toţi îl văd roşu. Eu nu văd roşu în faţa ochilor, nu sunt turbat. Şi nici nu-s galben de invidie. Eu îmi doresc un CJ echilibrat, cu reprezentanţi ai mai multor partide şi, dacă nu se poate uninominal la preşedinte, atunci se va negocia, dar eu nu am încredere în negocieri pentru că nu vreau să-mi negociez niciodată poziţia, eu vreau să mi-o câştig!

“După ce o să mai îmbătrânesc, o să mă retrag prefect”

– Aţi putea candida pentru un loc în Camera Deputaţilor sau în Senat? Probabil că da. Aţi putea candida pentru Primăria Negreşti? Probabil că da. De ce vreţi atât de mult să fiţi preşedintele CJ Vaslui?
– Încă nu ţi-am răspuns la întrebarea de dinainte, pentru că m-ai luat prea tare. Ştiu ce trebuie să fac. În timpul mandatului meu, am demonstrat concret cum trebuie să se comporte un preşedinte de CJ cu toţi edilii şi cu toţi oamenii care vin la consiliu. De asemenea, am ştiut să fac proiecte, am ştiut, împreună cu echipa de aici, să le pun în practică şi să le finalizez. Între timp, am învăţat foarte multe. În legătură cu ceea ce pot eu să fac, vă spun un lucru, fără să-i irit iar pe cei de la conducerea PNL, care oricum îmi citesc şi în diagonală ceea ce afirm eu prin presă. Şi asta mă bucură foarte mult. Sunt citit precum Hemingway, mai ales când scriu despre mine vestiţii “Rânza şi cu Maţul gros”. Ăştia nici nu ştiu ce servicii îmi fac! Daţi, băieţi, puternic în mine! Cu cât daţi mai mult în mine, cu atât îmi faceţi muşchii mai tari, psihicul mai elastic şi viitorul mai sigur! Sunt vasluieni care le cumpără ziarul numai ca să vadă ce scriu ei despre mine. Dar ei nu ştiu, săracii. Aşa că, având în vedere că sunt la o vârstă a maturităţii, mă îndrept spre cel de-al 60-lea an al existenţei mele, sunt în formă, conservat bine, o să încerc pe mai târziu să mai merg o dată în Parlament sau să conduc timp de un mandat, unul singur, oraşul Negreşti, pentru că acesta este un oraş care a avut un fel de blestem să fie condus de oameni despre care nu se pot spune prea multe lucruri bune. După ce o să mai îmbătrânesc, o să mă retrag prefect.
– Tot nu mi-aţi răspuns la întrebare. Cu ce sunteţi mai bun decât Dumitru Buzatu, actualul preşedinte, ca să-i pretindeţi locul?
– Ţi-am mai spus: nu e locul lui Buzatu! Îl ocupă, dar nu e legat cu sfoară de preşedinţia CJ Vaslui. E al lui locul acesta? Acesta este locul alegătorilor şi pe cine trimit ei acolo, acela o să fie. Nu mi-am pus problema cu ce sunt mai bun decât Buzatu. Dar tu ştii ce faci acum? Mă pui să-i fac propagandă lui Buzatu. Eu ştiu că sunt mai bun decât acum patru ani, decât acum opt ani, decât acum 12 ani. Şi, vorbind elegant, nu mi s-a părut ca Buzatu să fie mai bun ca mine. Am vrut să-l văd din nişte unghiuri, dar n-am putut să-l ghicesc. Îl pot învinge, deşi el se crede nemuritor.
– Mai este o alegere pe care o propun unii, analişti sau comentatori, cea ideologică, între dreapta şi stânga, care ar fi reprezentată aici, în judeţul nostru, de dumneavoastră, de o parte, şi Buzatu, de cealaltă. Vasluiul stă în stânga de atâta vreme…
– Păi, şi la cinematograf, dacă te duci un an de zile şi stai în primul rând, încep să te doară ochii şi vrei să stai şi pe la mijloc, şi în spate. PNL este partid de dreapta, eu îl reprezint şi cred că poate face mult mai mult decât celelalte partide. A demonstrat în judeţe precum Caraş-Severin, Suceava, Braşov, Bihor şi în alte locuri, iar PSD cred că s-a săturat şi el să conducă Vasluiul. Am văzut că dă semne de oboseală. PSD s-o fi săturat să stea numai la putere în judeţul Vaslui. Să mai stea şi în opoziţie, să guste din paharul cu amărăciune.


Leave a Reply